Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ochi
Chow-Chow Forums > Chow-Chow > Crestere si Sanatate
olivian
Cu ce ii stergeti ochisorii daca dimineata il gasiti cu urdori?
Andrei Stavila
Unii spun ca trebuie stersi cu o cirpa inmuiata in musetzel. Eu insa ii sterg cu o cirpa uscata, de cite ori este nevoie.
Ochii fetelor mele nu au urdori doar dimineatza, ci si in momente mai dificile: cind sint bolnave etc.
In rest, mai curg doar foarte usor, asa cum este "normal" la un Chow. De fapt, nu e chiar atit de "normal"...
Cu ochii e o problema foarte complicata la Chow. Exista o boala care se numeste ENTROPION. Asta inseamna ca pleoapa se intoarce inspre interiorul ochiului si il deranjeaza. Acum, sint diverse forme de entropion, de la cea mai usoara, care nu necesita operatie (cind pleoapa se intoarce doar putin la comisura ochilor, e doar o bucatzica de piele intoarsa, greu de observat pentru cei care nu cunosc cazul) pina la cea mai grava (pleoapa se intoarce cu tot cu gene, deranjeaza ochiul si are ca final orbirea, daca nu este facuta operatia).
Spuneam ca entropionul este o mare problema la Chow. Practic, eu unul nu am vazut in Romania un Chow care sa aiba pielea de sub ochi PERFECT uscata, deci tind sa cred ca nu avem Chow fara nici o forma de entropion.
E o problema pe care va trebui sa o punem pe tapet in cadrul clubului si sa incercam sa o rezolvam. Nu e nici o rusine, am o carte unde este descris programul de sanatate al Chow Clubului din Danemarca, unde entropionul este de asemenea o problema.
Acuma, se pune intrebarea: este corect sa imperechem ciini care au entropion? Raspunsul este categoric: NU.
DAR: ca si in cazul displaziei de sold, la unele rase unde incidenta e mare si efectivul e mic, se accepta admiterea ciinilor la reproductie, chiar daca rezultatul examenului de displazie nu e A (adica lipsa displaziei). Din cite stu eu, la unele se accepta displazia B, iar la altele chiar displazia C (doar D-ul, displazia foarte grava, elimina ciinele de la reproducere). Probabil ca asa ar trebui sa facem si cu entropionul, pina cind vom ajunge (Da Doamne!) sa eliminam complet aceasta problema.
In rest, ce sa spun... la concursuri e mai dificil ca arbitrul sa isi dea seama de prezenta entropionului, mai ales daca un ciine are varianta foarte usoara si este sters bine la ochi inainte de a intra in ring... Asa ca doar Clubul va putea elimina aceasta problema.
Sper a nu am suparat pe nimeni spunind aceste lucruri. Cred ca e o problema pe care trebuie sa o discutam cu sinceritate.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.