Am inceput acest topic intrucit am observat ca multi dintre noi au articole sau cartzi despre Chow, pe care altzii nu le au. Pentru a fi cu totzii mai informatzi, propun sa facem aici o "biblioteca virtuala". Din pacate, nu putem scana si pune aici documentele respective, din cauza drepturilor de autor.
Dar putem face altceva. Propun ca fiecare sa scrie aici ce cartzi sau reviste are despre Chow. Cine doreste o carte sau un articol, ii poate cere celui care are sa ii xeroxeze documentul. Ii trimite banii prin posta pentru xerox si pentru trimisul cartzii, si va primi copia xerox (alb- negru sau color, in functie de preferintze) a documentului dorit.
In felul asta, ne putem ajuta unii pe altzii foarte mult!
Incep eu. Posed urmatoarele cartzi, pe care le pot xeroxa pentru cine este interesat:
1) Janneke Leunissen (ed.) - "The World of Chows in 2001 and 2002" (BB Press, Holland, 2003) (este o revista dedicata exclusiv chow-ului din toata lumea. Aici exista articole despre: comentarii la standard, sanatate, chow-ul in arta etc. De asemenea, sint prezentatzi totzi Chow-ii campioni din 2001 si 2002 din tarile care au trimis informatzii in acest sens). Mentzionez ca revista apare o data la doi ani. Numarul meu este nr.2. Numarul unu poate fi comandat de pe internet, iar numarul trei la fel (a aparut anul trecut). Nota: editorul acestei cartzi este crescator de Chow, proprietara a canisei "Het Bossche Front" - canisa de Chow cu parul scurt.
Revista este in limba engleza.
2) Isabella Milani, Siro Baruffaldi - "Il Chow - Chow" (De Vecchi Editore, Milano, Italia, prima editie 1992, a doua editzie 1998). E o carte despre rasa Chow-Chow, scrisa de doi crescatori de chow, proprietari ai cunoscutei canise "del Ceppo Rosso". Cartea este scrisa in limba italiana.
3) Diana Phillips - "Der Chow - Chow" (Kynos Verlag Murlenbach, 1997). Cartea este traducerea in germana a cartzii "The Chow-Chow", scrisa de una dintre cele mai mari si mai renumite crescatoare si arbitre de Chow din lume, este vorba de Diana Phillips. Canisa ei se numeste "Chanoyu". Ea a lucrat de mica intr-o canisa de Chow, mama ei a fost crescatoare de Chow, si ea a mostenit "flagelul"... Tipa a fost invitata in ultimii ani sa arbitreze chiar si in Rusia si Ugaria... A cistiga un calificativ in ringul arbitrat de ea este o onoare... Din pacate, cartea este in germana. Pentru cei care nu stiu germana pot pune insa la dispozitie capitolul despre nastere la Chow, pe care l-am tradus mai de mult.
4) Mai am o carte exclusiv despre Chow, scrisa in italiana, dar nu stiu exact cine sint autorii. E in varianta xerox, mi-a trimis-o Adriana cind am cumparat-o pe Olga, dar nu are primele pagini.
5. Pentru incepatori propun culegerea de informatzii "Cum sa cresti un chow", pe care am postat-o la topicul "Crestere si sanatate" (putetzi downloada acest document)
Mai am urmatoarele cartzi, despre ciini in general:
1. Rupert Sheldrake - "Ces chiens qui attends leur maittre - Et autre pouvoirs inexplique des animaux " (traducerea titlului: Acesti ciine care isi asteapta stapinul, si alte puteri inexlicabile ale animalelor) (o carte care investigheaza, din punct de vedere stiintific, acele "puteri inexplicabile" ale ciinilor, care de exemplu stiu ca stapinul lor a murit, desi acesta se afla pe un alt continent etc.) (VA RECOMAND DIN INIMA ACEASTA CARTE!). ESTE IN FRANCEZA.
2. Stanley Coren - "Comment parler chien" (traducerea titlului: Cum sa vorbesti limba ciineasca). Este scrisa de unul dintre cei mai mari psihologi si dresori canini. Te invata practic cum sa vorbesti pe limba ciinelui! Este o carte esentiala! VA RECOMAND DIN INIMA ACEASTA CARTE!. ESTE IN FRANCEZA.
3. Marjorie Garber - "Dog Love" - Este cea mai frumoasa carte despre ciini pe care am citit-o pina acum! Este atotcuprinzatoare, vorbeste dpdv antropologic si cultural despre dragostea omului fatza de ciine. Are de toate: capitole despre crescatori, despre legislatia juridica in legatura cu ciinii, despre sexualitatea om - animal (brrrr - capitolul asta mi-a ridicat parul pe spate - parul pe care nu-l am), despre moartea ciinelui etc. VA ROG DIN SUFLET SA CITITZI ACEASTA CARTE! Mentionez ca o am in doua exemplare, una in varianta engleza, alta in varianta germana. Mai mentionez ca autoarea este profesor de engleza si directorul Centrului pentru Literatura si Studii Culturale de la Universitatea Harvard
4. Alberto Marengni - "La toelettatura del Cane" - o carte despre cum sa toaletezi fiecare rasa in parte - are si despre rasa Chow! (in limba italiana)
5. Filea Ioan Ivana, Simona Ivana - "Ciinele - mica enciclopedie" - o carte in limba romana care dscuta despre ciine in general, foarte buna pentru incepatori.
6. "Ciinele - Ghid complet" (Editura All) - un almanah in limba romana care va invatza despre toate rasele de ciini (peste 300), cu poze si descrieri pe scurt pentru fiecare rasa
7. Erich H. W. Arlington - "Von der Seele des Hundes - Wesen, Psychologie und Verhaltenweisen des Hundes" (traducerea titlului: "Despre sufletul ciinelui - despre fiintza, psihologia si comportamentul ciinelui"). O superba carte scrisa de un etolog despre ciine! In limba germana
8. Erik Zimen - "Der Wolf". O carte in limba germana, scrisa de discipolul lui Konrad Lorenz, despre stramosul ciinelui, lupul (perspectiva etologica)
9. Erik Zimen - "Der Hund" - acelasi autor, dar de data asta o carte despre ciini, din perspectiva etologica. tot in limba germana
10. Patrick Pageat - "Omul si ciinele - Cum sa alegi, sa ingrijesti si sa educi cainele in functie de rasa si de personalitate" o carte in limba romana, despre care titlul spune indeajuns
11. Paul Megnin, Karl Reyfus, Theodor Zell - "Dresajul ciinilor - ghid practic" (de aici am invatzat cum sa dresez ciinii - foarte buna carte!)
12. Elga Abramowitz (ed.) - "Hunde wie wir: Geschichten uber den besten Freund des Menschen" (traqducerea titlului: "Ciini ca noi: Povestiri despre cel mai bun prieten al omului"). Cartea este o culegere de povestiri scris ede mari autori din literatura (Turgeniev, Thomas Mann, Maxim Gorki, Kafka, Cehov etc), despre ciini. In limba germana.
13. Dr. Joel Dehasse - "Le Colley" - o carte dedicata ciinilor collie, pentru cei ce sint interesatzi. E scrisa in limba franceza, iar coordonatorul colectiei e un medic veterinar
14. Konrad Lorenz - "Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii / Asa a descoperit omul ciinele". O carte extraordinara a unui etolog crescator de Chow. O pledoarie extraordinara pentru ciini si pentru Chow in special. VA RECOMAND DIN INIMA ACEASTA CARTE!
Mentzionez inca o data ca aceste cartzi sint ale mele si vi le pun la dispozitzie. Cei ce doresc un xerox dupa ele trebie doar sa imi scrie.