Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pareri pro/contra
Chow-Chow Forums > Chow-Chow > Club Chow-Chow in Romania
Pages: 1, 2
mugur
Va rugam sa comentati ideea de a infiinta primul club Chow-Chow din Romania.
olivian
Cred ca este o idee foarte buna!
In primul rand va fi benefica pentru toti cei ce iubesc acesta rasa.
Asta inseamna informatii mai multe, schimb de informatii/experienta cu alte asociatii care au facut istorie.
Ca simpla persoana totul este foarte greu!
Asociatia poate apara drepturi si interesele rasei mult mai usor si poate ajuta la dezvoltarea rasei in Romania.
Am vazut ca alte rase deja au in Romania asociatii/cluburi.

buddhachows
Din pacate chow-ul nu are in un club. Expozitiile de club se organizeaza momentan in cadrul clubului de nordici. Nu stiu cat de legala e treaba!
Astept ca cei de la Bucuresti sa preia initiativa, in urmatoarele luni, pentru a constitui un astfel de club. Daca acest lucru nu se intampla acolo, vom incerca sa constituim un un astfel de club in cadrul nou-infiintzatei AChVaslui.
mugur
Din pacate cu asteptarea mare lucru nu facem. De aia am si intrebat. Poate ne straduim cumva sa il vedem si facut. Ma asteptam la asta de la oameni care sunt implicati in fenomenul Chow-Chow mai de mult timp, dar vad ca respectivul club nu e nici in proiect macar...

Daca de bani este, nu ar fi mare jale. Bani sunt. Daca din alta cauza clubul nu s-a facut, mi-ar placea sa stiu cauza asta ca sa ma linistesc macar.
alexxa_sandy
sunt total de acord cu ideea de a infiinta un club de chow...astfel va fi mai cunoscuta aceasta rasa smile.gif
Teo
Constituirea unui club nu ar fi mare lucru. Cu toate ca e ceva de alergat cu actele. Insa mai mare problema ar fi recunoasterea de catre AChR. Momentan, am intles ca nu se doreste crearea multor cluburi mici ...e de inteles ca nu vor sa piarda controlul blink.gif
Nu este o initiativa rea, mi-ar place.
OviDeus
Salutare !
Personal sunt foarte incantat sa constat ca exista un astfel de site, cu un astfel de forum si cu un astfel de proiect in dezbatere. Totodata, ma bucura faptul ca exista si oamenii care sa discute pe marginea ideii de club.

Departe de mine gandul sa intervin in discutie ca un atotstiutor in materie de Chow si atotcunoscator in ale organizarii si functionarii unui club. Scriu in calitate de membru in consiliul director al Asociatiei Chinologice Sibiu, avand in vedere implicarea personala in organizarea si functionarea acestei asociatii in ultimii 4 ani, in organizarea ultimelor expozitii de la Sibiu, tinand cont de activitatea de pe langa AChR si experienta apropiatilor in ceea ce priveste un club de rasa.
Nu sunt un crescator consacrat al rasei Chow (ma refer aici la a avea rezultate remarcabile in expozitiile ultimilor ani, atat a propriilor caini cat si a derivatilor) si din experienta minima in materie nu am reusit sa cunosc decat foarte putini crescatori autentici in Romania. Sa ne traiasca Dan Arsenie si Adriana Popescu care au adus si dezvoltat curentul in Romania! Altfel eu azi nu scriam pe forum, Gabi de asemenea. Si nici de fam. Beldean nu auzeam vreodata. In rest...am intalnit foarte putine exemplare de Chow pe ringurile mioritice...pe ici - pe colo cate un reprezentant local care nu a pierdut ocazia sa se prezinte la o expozitie la cativa pasi de casa. Si din pacate nu am mai vazut de multishor un Chow care sa reprezinte rasa pe podiumurile BIS....eventual la BOG in cadrul unei expozitii mai restranse...
Concluzia la care am ajuns este ca ne numaram pe degete...si de-aici as vrea ca inainte de a discuta pe marginea infiintarii unui club, a aspectelor organizatorice, juridice, tehnice, financiare, etc....sa ajungem sa ne cunoastem intai de toate...daca nu pe ringuri macar aici pe forum....

In final, subscriu din toata inima la ideea de club si sper sa subscrie cat mai multi.

mugur
Multumim OviDeus smile.gif
Idea de a face situl a venit exact din cauza ca nu cunosteam pe nimeni inainte sa il iau pe Nanook, si avem 10 000 de intrebari. Daca reusim sa ne strangem cativa nu poate sa fie decat benefic...si pt Chow in Romania, si pentru cei ce vor alege aceasta rasa.
Andrei Stavila
Mda... ca sa nu lungesc vorba, citeva chestiuni, pe scurt:
1) Ma ocup de cinci ani de Chow, am doua fetite, una neagra (Arizonai Almodozok Faviola, 5 ani) si una rosie (RJCh Chaitan Legend Chow Charisma, 3,5 ani). Ele traiesc impreuna cu mine si logodnica mea, in apartament, si de multe ori dorm cu noi in pat. De anul trecut, detin afixul de crescator HELIOTROPIUM, protejat FCI. Iubesc exclusiv aceasta rasa, nu ma intereseaza fenomenele abjecte de tip "puppy mill" (in cinci ani am avut doar trei cuiburi, toate cu Arizonai Almodozok Faviola (dam) si RCh Apafaja Fanta Bruszli (sire, proprietar Irimies Elena, Cluj)). 3 din puii canisei au cistigat calificative in expozitii (minim "excelent"), iar doi dintre ei sint pe cale de a deveni RoCh
2) Nu am dat datele de mai sus pentru a ma "da mare" (de altfel, nici nu ma consider "crescator", ci doar un pasionat al rasei si atit), ci pentru a demonstra ca am citeva cunostinte despre fenomenul Chow in Romania, in ultimii cinci ani
3) Am incercat sa conving pe toti cei ce au luat pui din canisa mea sa mearga la concursuri si sa "tina aproape" in vederea constituirii unui club de Chow. Rareori am reusit. Explicatia e simpla: de obicei, oamenii spun ca nu isi iau un Chow "pentru concursuri", ci "pentru ei"... La asemenea remarca, incerc sa le arat ca, daca ar avea un copil talentat, s-ar bucura nespus sa il duca la concursuri de pian, de exemplu - dar asta nu ar insemna ca au facut un copil doar pentru a se mindri cu el in asemenea concursuri, nu-i asa? Cam la fel se intimpla si cu ciinii, daca ne luam un Chow de calitate si iubim intr-adevar rasa, e mare pacat sa nu il ducem in expozitii...
4) Impreuna cu Adriana Bratianu si Dan Arsenie (cei mai buni cunoscatori in materie de Chow in Romania, pe care ii salut cu drag si pe aceasta cale) si cu inca citiva iubitori de Chow am incercat acum vreo trei ani sa punem pe picioare un club, dar pur si simplu nu am reusit
5) Motivul este intr-adevar unul financiar, dar nu atit de simplu de depasit, domnule administrator al site-ului. Un exemplu. O expozitie de club inseamna o groaza de cheltuieli, de la inchirierea unui spatiu si pina la onorariul arbitrului, de pilda. Daca la o asemenea expozitie reusim, printr-o minune, sa aducem 20 de Chow, va trebui sa punem o taxa exorbitanta pentru fiecare ciine, pentru a scoate macar cheltuielile, basca un ban in plus pentru administrarea clubului... la o asemenea taxade vreo 50 de euro pe ciine, cine s-ar mai inscrie in concurs?
6) cred sincer ca realizarea unui club este un lucru realizabil, dar haideti sa le luam pe rind. Sa nu ne propunem de la inceput lucruri marete, caci nu vom reusi. Haideti, de exemplu, sa incropim la inceput o comunitate de 20 - 30 de membri. Apoi putem inscrie clubul, in mod oficial. Si pina la expozitii, il putem folosi ca o simpla organizatie non-profit, pentru a ajuta cu informatii pe membri si simpatizanti
7) Din experienta celorlalte cluburi, stiu ca trebuie sa punem accent pe un lucru: TREBUIE SA LASAM ORGOLIILE DEOPARTE. Altfel nu ajungem nicaieri.
Cam asta e, dar voi reveni
Andrei
mugur
Domnule Andrei, ne bucura mult faptul ca ati venit pe site, si va dorim bun venit. Cu cat mai multi cunoscatori ai rasei, cu atat mai mari sansele de a se face ceva. Cred ca va lipsesc niste informatii si vi le dau acum:
- Pe situl asta nu sunt administrator, sunt Mugur si atat. Cand se instaleaza un forum, cel ce face asta devine automat "administrator". As preda "functia" asta cu draga inima de 5 ori pe zi. Tot asa cum incerc sa predau din sarcinile de moderare pe forum altor persoane mai competente ca mine in fenomenul Chow.
- 20 de membri sunt putini, situl a adunat in 7 zile mai mult de 20...
- Daca spun ca nu financiar este motivul inseamna ca NU este, si nu trebuie sa explic de ce nu este. O problema cand isi afla rezolvarea inceteaza a mai fi o problema...
- Pana acum am reusit sa inteleg ca altele sunt piedicile, si nu faceti decat sa imi confirmati banuielile. Daca orgolii sunt la unii (si din pacate sunt), sa ramana macar in afara sitului asta, sunt sigur ca undeva se va gasi loc si pentru orgolii.

Concluzie: Idea nici macar nu plecase de la premisa unui club organizator de expozitii (asa cum nici situl nu a fost facut pentru asta, si nu vad de unde ati dedus asta din postul meu...), ci de organizatie non-profit cu statut de "board" informativ macar. Dupa cum am scris mai sus, lipsa informatiilor corecte a fost motivul...si nervii mei adunati pe vremea cand scotoceam dupa informatii.

In rest, sunt curios cum gandesc ceilalti membri, altfel gaseam 21 de persoane, faceam clubul singur, si acest post era inutil...
Andrei Stavila
Domnule Mugur,
Incep asa, desi as prefera sa ne tutuim, daca tot sintem amindoi, asa cum spun englezii, "chowists".
1) Sper totusi sa va pastrati functia de administrator (puteti fi si "mugur" in acelasi timp). Ceva imi spune, din rindurile dumneavoastra, ca sinteti un pasionat al rasei, asa cum sint si eu, si ca nu traiti de pe urma prietenilor nostri. Si cred ca de asta are nevoie un asemenea site. Prefer un site administrat de un pasionat, unuia administrat de un crascator. Prietenii stiu de ce...
2) Spuneti ca site-ul a adunat in 7 zile mai mult de 20 de membri... asa e, dar sa va spun de ce: unu la mina, e o teorie din matematica transpusa si in sociologie, care se numeste "curba lui Gauss"... eu zic ca, in urmatorii doi ani, nici nu vor fi mai multi de 30 de membri, adica aproximativ exact atitia pasionati de Chow citi sint in tara asta... Doi la mina, poate nu stiti, dar site-ul are atitia membri pentru ca pasionatii de chow s-au sunat unul pe altul ca sa anunte aparitia lui. Eu am fost sunat, de pilda, de Adriana Bratianu.
3) Citati pe cineva mai destept decit mine, spunind ca "o problema cind isi afla rezolvarea inceteaza a mai fi o problema"... Inteleg foarte bine ce spuneti, ca doar am terminat facultatea de filosofie iar momentan sint doctorand cu frecventa in filosofie... dar dincolo de vorbe, as dori sa vad cum vedeti rezolvarea problemei punctuale pe care am ridicat-o eu...
4) Sint perfect de acord cu dumneavoastra: orgoliile sa ramina in afara site-ului acesta. Sper ca toti membrii sa fie de acord cu noi doi, si sa ajunga la sentimentul la care am ajuns eu (dupa, recunosc, cinci ani de expozitii): un concurs, o expozitie, e un prilej de bucurie, si important e sa participi. Cind ajungi la un asemenea sentiment, incepi sa intelegi adevarata placere a chinologiei, si incep sa pui bazele a ceva mult mai inalt decit propria gidilire a orgoliului personal...
Cit despre lipsa informatiilor corecte si nervii ca sa faci rost de ele, va inteleg perfect. Cind am cumparat prima mea catelusa de la Timisoara (de la o "chinoloaga" importanta, nu-i spui numele), mi s-a spus ca, daca vreau "secrete de crescator", trebuie sa platesc in plus... va dati seama ce revolta m-a cuprins atunci, si chiar si acum, cind imi amintesc...
Ma bucur ca am mai intilnit un om pentru care rasa aceasta sa fie o pasiune in primul rind. Sper sa fie asa si membrii care s-au inscris aici, dintre care pe unii deja ii cunosc. Cred ca important si dificil era primul pas, pe care, spre cinstea dumneavoastra, l-ati facut.
Cu stima si multumiri sincere,
Andrei
mugur
ok Andrei. Eu sper sa NU imi pastrez prea mult functia de administrator biggrin.gif nu de alta, dar nu se rezuma la a edita membri, sterge posturi "flame" si alte asemenea. Se pierde mult mai mult timp... Presupun ca se va gasi candva o persoana mai capabila care sa faca asta.

Pot sa garantez ca nu ne gasim astia 20 pe mijlocul curbei lui Gauss. De unde stiu? Ma pricep mai tare la altceva decat la caini smile.gif Timpul ne va arata cu cat m-am inselat.
Din nefericire pt mine pe Adriana si pe Dan i-am cunoscut-o dupa ce imi luasem caine. Din nefericire pt ca m-ar fi scutit de multe semne de intrebare si de timp pierdut. De Nanook nu am cum sa fiu vreodata mai multumit decat sunt. De ce? Fiindca nu il pot iubi mai mult decat il iubesc deja...
Faza cu problema rezolvata NU era filosofie. Pur si simplu imi sta in puteri sa o fac. Si pot sa va garantez ca sunt mai incapatzanat decat un Chow. Se poate face club, si se va face daca se merita...
As plati mai mult decat am platit deja (pana si situl asta a costat bani) ca sa vad membrii discutand aici pe forum, crescatori de Chow, simpli parteneri de viatza cu Chow sau admiratori ocazionali, prieteneste dar mai ales constructiv.
Dat fiind ca inca imi sta in puteri administrarea, pot sa garantez ca am sa fac si pe forum ce am facut si cu Nanook: am sa inabush in fasa orice fel de incercare de abatere de la reguli. A mers la caini, tre' sa mearga si la oameni biggrin.gif

Raman la parerea ca se poate face mai mult decat un site, si fara sa dureze 3 ani. Daca e asa sau nu, mai vedem noi daca o sa traim destul.
Tot eu m-am oferit si sa fac site pt Chaitan Legend Chow, fiindca MERITA mai mult decat un simplu site. Dar macar am sa fac pt ei si pt Chow ce imi sta mie in puteri sa fac...
olivian
Stimate Domnule Andrei

Va admir experienta si ce faceti pentru Chow, dar... Cred ca trebuie sa fiti putin mai optimist totusi 30 membrii peste trei ani!!!

Eu sunt un novice proprietar de chow (il am pe Aris de la sfarsitul lui februarie), dar intamplator am vazut un caine chow si mi-a placut asa de mult incat numai chow am vrut sa-mi iau. Problema cea mare a fost cand am dorit sa citesc despre rasa... Noroc cu Netchow sau altele de genul acesta...

Dupa ce l-am avut pe Aris...nu este zi cand ies afara cu el si oamenii imi zic: "Ce frumos chiuaua aveti?"...
Nu cred ca la un ciobanesc german, dog, etc... i s-ar face "asemenea compliment"
Din nefericire cam asta stiu o mare parte din romani (pentru crescatori acestia sunt "potentiali clienti").
Cred ca acesta este in special vina celor care au ales sa traiasca din vanzarea de "pui"... isi consuma prea mult energia cu criticatul si orgolii decat sa se uneasca sa promoveze rasa!
Pe piata este loc pentru toti!! Asta trebuie sa inteleaga toti cei care sunt crescatori, mai ales ca Chow este un caine foarte frumos care iese in evidenta imediat...
Eu il admir pe Mugur pentru curaj si optimism! Cred ca toti crescatorii ar trebui sa-l sprijine si sa-l incurajeze pentru ca cel mai mult au de castigat cei care vand puii..

Chow pana acum a fost "un produs fara instructiuni de folosire", in sfarsit s-a gasit cineva care sa le adune si sa le puna pe un site! Nu credeti ca se pot face mult mai multe daca suntem mai multi si nu asteptam doar de la unul sa le faca pe toate?

Daca cei care cresc o sa-si tina "secretele" pentru ei atunci sigur si piata se inchide.
Poate ca nu sunt eu cel mai in masura sa scriu, dar credeti-ma ca am scris ceea ce simt.
Teo
Eu zic ca acest site este inceput bun. In anumite limite, ne vom cunoaste intre noi, ne vom sti cainii si vom putea colabora. Cred ca site-ul este mult mai util momentan decat un club neafiliat. Avem cu totii nevoie de informatie si asta e modul cel mai usor de a o obtine. Un club presupune angajarea unui avocat care sa se ocupe, mersul la notar pt statut, mers in instanta pt acordarea personalitatii juridice, avize si autorizatii.....apoi, dupa acordarea personalitatii, presupune urmarirea intocmirii unui bilant contabil anual, etc. Cred ca ar trebui sa ne stabilim prioritatile inainte de toate, chiar daca sunt bani, nu inseamna ca trebuie aruncati aiurea.
Cred ca pe acest forum sunt si cativa iubitori ai rasei, adica oameni ca mie care au un singur exemplar si nu doresc sa devina crescatori. Oameni care doresc sa mearga in expozitii pt simpla participare si care nu se supara cand primesc un calificativ obiectiv. Sa nu ma intelegi gresit, nu zic ca sunt altfel crescatorii, ma astept de la ei sa fie mult mai intelegatori decat cei cu un singur exemplar. Expozitiile ar trebui, cum spunea si Andrei, sa fie un prilej de bucurie, de stat la vorba si la bere sau suc, un prilej de a afla ce defecte si ce calitati are catelul tau - caci chiar de e perfect in ochii nostrii totusi un standard e un standard. Merg pe ideea "catelul meu este iubit pt ca este al meu" si nu pt ca este considerat de altii cel mai cel. Asa este pt toti sper, numai ca uneori aceste frumoase exemplare starnesc asa niste pasiuni inflacarate, ca lumea mai uita asta - e in natura umana. unsure.gif
Orgoliile trebuie lasate cu siguranta deoparte, sunt mici, meschine si nedemne de cateii nostrii frumosi. Daca suntem toti de acord pe tema asta, vo putea convinge in timp si pe altii. Sincer, ma gandesc ca ati adus vorba de orgolii pt ca au existat probleme, eu una nu sunt in tema, insa stiu ca unde sunt orgolii veti gasi la radacina cel mai ades nevoia si calea banului. huh.gif
Haideti sa o luam incet, graba strica treaba si sa vedem daca avem toti acelasi teluri si suntem "pe aceeasi lungime de unda". Doar nu ne grabeste nimeni, nu?
PS. Referitor la ce a spus Andrei, eu una as da mai degraba 50 de euro pt un arbitraj facut de cineva specializat decat sa dau de multe ori 500.000 lei pt unele nespecializate. Mai bine putin si bun decat mult, prost si ieftin.
Andrei Stavila
Draga Olivesu,
Stai linistit, cred ca fiecare dintre noi, proprietarii de Chow, am patit faza cu "chihuahua". Eu am altele si mai tari. Am fost intrebat daca aratarea patrupeda pe care o plimb nu este cumva Husky. Dar cea mai tare faza a fost cind am fost intrebat daca Helga, catelusa mea neagra de cinci ani, este un pui de terra nova biggrin.gif ... no comment...
Inca ceva, o rugaminte pentru tine, pentru Mugur si pentru ceilalti iubitori de chow: cititi cartea "Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii / Asa a descoperit omul ciinele", scrisa de Konrad Lorenz. Autorul este laureat al premiului Nobel pentru medicina si fiziologie in 1973. Mai este fondatorul etologiei comparate si, pina cind a murit, a crescut Chow. De fapt, cartea se compune din doua lucrari mai mici. "Asa a descoperit omul ciinele" este o carte despre ciini in general, si despre sufletul Chow-ului in particular. E o carte absolut SUPERBA. A aparut la editura Polirom, in 2000. Daca nu puteti face rost de ea, v-o pot xeroxa eu si v-o trimit la adresa fiecaruia. Nu va sfatuiesc sa o cititi, ci VA ROG.
Inca o intrebare pentru Mugur: eu am scris un fel de manual despre Chow, de vreo 20 de pagini format A4, manual pe care i l-am dat fiecaruia care a luat pui de la mine. Nu am pretentia ca e original, cea mai mare parte e o compilatie din cartile si revistele pe care le-am citit (unele cumparate din strainatate), iar o parte este scris din propria experienta. As vrea sa il postez cumva pe acest site, cred ca ar fi de ajutor multora. Cum fac sa postez un document asa mare?

HEEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Poate m-a luat prea tare entuziasmul cu site-ul asta, dar ce-ar fi sa ne intilnim toti la Dracula Dog Show, la Tg Mures, la inceputul lui August? Nu neaparat sa participam la expozitie, desi ar fi fain si asta, cit sa ne cunoastem mai bine. Ar fi un inceput, nu credeti?
mugur
Eu ma bucur sincer ca atare discutie a starnit pasiuni, si deie Domnul sa ramana pasiuni si atata. Cat despre ce ma durea mai tare pe mine, eu nu am nimic cu crescatorii de Chow. Poate ceva amaraciune ca asteptam mai mult de la voi in toti anii astia, poate ca asa sunt eu facut...nu am dreptul sa va judec eu. In aceasi masura nici voi pe mine pt ca atat cat am fost in stare si m-a dus pe mine capul, AM FACUT. Si pentru mine e mandrie personala si asta, pentru ca nu spun "voi face".
Din punctul meu de vedere se poate sa fie crescatori de Chow doar vreo 30 in Romania, dar membri cu siguranta pe site vor fi mai multi, si asta fiindca nu vin doar sunati la telefon. Mai exista si alte metode...

Andrei, daca ai manualul deja, ma ocup eu de el. Am sa iti fac un cont de ftp unde poti uploada fisiere oricat de mari. Apoi am sa descid un topic (poate fi doar citit) strict numai despre manualul asta. Daca am sa gasesc cartea aia e perfect(am facut comanda deja la Polirom). Daca nu, am sa platesc pentru ea, doar sa imi zici unde si cum trimit banii.

Tg Mures: daca putem noi o sa venim. Pe data aia e chiar foarte posibil...

Later edit: aici comandati cartea de care spune Andrei:
http://www.polirom.ro/titluri.cgi?action=t...=details&id=488
olivian
Draga Andrei

Multumim pentru invitatie! O sa incercam sa venim daca nu apare altceva...
Oricum iti multumim pentru recomandari, deja am comandat cartea.
Am comandat deja si alte trei carti descpre chow din USA, pe aici nu am gastit...
Ne pare foarte bine ca ne poti ajuta si pe noi "incepatorii".
Pana la urma cred ca dragostea pentru acesti frumosi catelusi sa ne apropie, fiecare poate invata cate ceva .. chiar si din greseli...

Oricum daca ajungi prin Bucuresti, sa ne anunti, ne-ar face placere sa te intalnim.
dadi
salut. in primul rind va anunt ca nu sint crescator de chow , ci doar un simplu iubitor de caini. comentariile voastre sint foarte pertinente si la obiect, atita vreme cit "numitorul comun" este dragostea pentru aceasta rasa. mi-ar placea foarte mult daca din treaba asta ar iesi ceva benefic, dar cred ca depinde in mod direct de voi.am descifrat din discutiile voastre si o usoara ironie. nu cred ca ar trebui sa-si aiba rostul maruntisurile astea. cu mult respect pentru toti...
Andrei Stavila
Draga dadi,
Cred ca ceea ce intelegi tu prin "ironie" nu apare totusi in rindurile noastre, intre cei care discutam. Si daca totusi apare, atunci ea este ca un medicament: amar, dar folositor.
Te rog sa nu uiti un lucru: una este ironia (medicamentul) si alta este bascalia (otrava). Sint ironic si accept ironia cind este indreptata asupra mea (uneori invat mult de aici), dar urasc bascalia si nu o folosesc niciodata.
In rest, numai bine. Sentimentul care ne leaga de acesti minunati prieteni canini (adevarate persoane, cum recunostea chiar Konrad Lorenz) sper ca ne va lega si pe noi.
Andrei
anka
Buna dimineata.
M-ar bucura creearea unui club chow-chow in Romania. Nu stiu care sunt barierele birocratice dar, pana nu incercam nici nu vom sti. Probabil ca vor fi bariere doar traim in Romania, dar experienta m-a invatat ca nu trebuie sa ne oprim la faza de pareri, supozitii..... ; cam asa mor toate proiectele. Mereu auzi nu mai incerca ca nu ai sanse, sau au mai vrut si altii si nu au reusit etc.....
La inceputul anilor 90 era o reclama cam proasta la marca Adidas, dar mesajul era si este foarte actual: in viata daca vrei cu adevarat ceva POTI !
Eu nu sunt crescatoare dar pe viitor ..... nu se stie. Chow-ul l-am descoperit acum 4 ani cand am cunoscut si indragit o fetita chow-chow care acum va face 6 ani. Anul trecut in consiliu de familie am hotarat sa avem chow-ul nostru si am tot cautat chiar si in alte tari din Europa. Din nefericire nu exista acest site. Printr-un search pe google am dat de numele Adrianei Bratianu si de un numar de mobil si de aici a inceput povestea lui Tana (fetita noastra chow-chow).
Eu subscriu la parerile lui Mugur in legatura cu clubul. Ar fi grozav. Este o rasa nemaipomenita care merita sa fie cunoscuta mai mult.
Anka
mugur
Revin pt ca tocmai am venit de la ACHR. Dupa cum banuiam deja, e ca in Romania: de ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat?...

Pentru infiintarea unui club sunt 3 variante posibile:
1. Club acreditat direct FCI (cum este si ACHR) = und dezastru ca sa il faci si nu e interesant in momentul asta

2. Club organizatie non-profit de sine statatoare. E aproape egal cu zero, fiind destul de simplu sa infiintezi o asemnea organizatie si nefiind acreditata ACHR poate fi facuta si de toti proprietarii de Dacia Logan din tara.
Rezultat = nu ne foloseste la nimic nici asta, noi aici pe forum fiind deja mai "club" decat asa ceva.

3. Club in cadrul ACHR si acreditat de acesta = varianta optima, mai ales ca nu suntem obligati sa organizam noi expozitii de capul nostru.

Ce trebuie ca sa fii admis:
1. Act constitutiv (proiect sau definitiv)
2. Statutul (proiect sau definitiv)
3. Rezervare denumire nume sau dovada inscrierii la Registrul Asociatiilor si Fundatiilor
4. Cerere de admitere al ACH cu specificatia ca va respecta statutul si regulamentele ACHR

Dupa asta, in cazul admiterii cererii de catre Consiliul Director ACH, mai trebuie:
1. Lista cu membrii Consiliului Director al infiintatului club.
2. CUI
3. Adrese utile inclusiv email
4. Telefoane utile
5. Achitare cotizatie anuala catre ACHR
6. Incheierea autentificarii si Actul Constitutiv precum si Statutul sa fie definitive

Apoi, dosarul intra in Adunarea Generala ACHR pentru aprobare si clubul devine membru definitiv.

Acestea fiind zise: Nimic nu sta in calea infiintari unui club, oricare ar fi el, exceptie facand orgoliile unora dintre crescatori care prefera sa isi puna bete in roate unul altuia decat sa faca ceva constructiv. Ma astept sa sara crescatorii de Chow de fund in sus, dar eu nu am dat nume...

Si o informatie suplimentara: La ACHR fost extrem de binevoitori si au raspuns la toate intrebarile si nu mi s-a parut vreo secunda ca m-ar impiedica in vreun fel sa fac asta.
Andrei Stavila
Draga Mugur,
Uite ca sar eu cu fundul in sus... (glumesc, desigur).
Asa cum probabil stii, un "crescator" in adevaratul sens al cuvintului este o persoana care detine o canisa recunoscuta FCI si se ocupa de ameliorarea uneia sau mai multor rase. In acest sens, din cite stiu eu, exista patru canise de Chow in Romania: doua deja titrate ("Tarra Lands" din Timisoara, proprietar Cioboata Carmela si cea a prietenilor nostri de la "Chaitan Legend Chow", Adriana Bratianu si Dan Arsenie) si doua aflate la inceput ("Buddha Chows" a lui Gabriel Buda si "Heliotropium", a mea). Daca mai sint canise de Chow, imi cer scuze fata de proprietarii lor, dar eu nu le cunosc. Evident, nu iau aici in considerare "fabricile de pui", care "cresc" zeci de rase doar pentru profit.
Tu spui: "Acestea fiind zise: Nimic nu sta in calea infiintari unui club, oricare ar fi el, exceptie facand orgoliile unora dintre crescatori care prefera sa isi puna bete in roate unul altuia decat sa faca ceva constructiv". Poate e adevarat la alte rase, dar in nici un caz la Chow. Pai te-as ruga sa intrebi pe oricare din cei mentionati mai sus, daca si-au pus vreodata bete in roate...
Daca nu am reusit sa organizam clubul acum trei ani, cauza unica, asa cum poate sa o confirme chiar Adriana si Dan, este faptul ca nu am izbutit sa stringem destui membri. Pentru ca nu e de ajuns sa faci un club si sa platesti cotizatia, trebuie ca acest club sa functioneze cu adevarat, iar asta cere multe, lucruri ce nu pot fi facute de doar 7 membri... Poate acum s-au schimbat lucrurile, poate a crescut si numarul proprietarilor de Chow, si gradul de constientizare a necesitatii acestui Club...
Eu unul sint dispus sa pun umarul la crearea lui, asa cum am fost si acum trei ani. Hai sa ii adunam pe cei dispusi sa puna si ei umarul, dintre membrii forumului nostru, si sa vedem ce iese.
mugur
smile.gif Hmm.. sa o luam pe rand. Eu am spus CRESCATORI nu canise, si cunosc bine diferenta dintre astea 2. Nu e doar afixul in pedigree...Si cand am spus ca isi pun betze, stiu ce spun. Am ocazia destul de des sa vad (aud) asta, de mai multe ori pe saptamana, asa ca cei mentionati de tine nu fac parte din cei vizati de mine.
De la Adriana si Dan stiu ca NU A FOST numai din cauza de numar de membri... Adun si eu 30 de motociclisti si fac clubul cu o asa viteza de nu iti poti da seama. Ideea e sa fie membri ACTIVI si iubitori de Chow pe care sa te poti baza! Romanul este si a fost mereu tare in declaratii... Pana una alta aci pe site postam poze in galerii deocamdata...dar toate inceputurile sunt grele, si nu ma asteptam sa fie usor cum mai nimic din viatza mea nu a fost usor. Daca voiam ceva usor nu imi luam Chow, gaseam un retriever...
Daca membrii considera ca trebuie si ca e bine sa se faca club, se va face. Dupa ce fac documentele necesare (statut si act constitutiv in proiect) ma duc iarasai la ACHR cu un jurist de data asta si am sa fac si rezervarea de nume la Registru, dar voi avea nevoie si de 21 de semnaturi pentru asta. Astea sunt lucruri SIMPLE. In ce fel cred membrii ca pot ajuta la asta, sunt sigur ca pot decide fiecare pentru el. Evident povestea asta o sa coste X bani. Dar nu am de gand sa intreb pe nimeni "vrei sa platesti x suma impartita in cati om fi ?" . Cine va vrea sa fie membru fondator al clubului va gasi cu siguranta calea sa rezolve si asta... Postul a fost si este "Ati fi de acord...?" si nu "Vreti sa dati ... ca sa facem....?"
In momentul asta sunt 26 de membri pe forum si am toate motivele sa cred ca nu raman doar astia...
Am sa revin curand.
buddhachows
Eu sunt cu voi!
Andrei Stavila
De acord cu tot ce spui, Mugur, cu o singura rezerva... terminologica: dupa dictionarul chinotehnic, "crescator" este numita acea persoana care detine un afix. Restul, adica oamenii care pur si simplu au unul sau mai multi catei, se numesc "proprietari".
Inca ceva: eu sint inscris de cinci ani in Clubul National Roman al Raselor Nordice (clubul de care apartine Chow-ul, deocamdata). Daca vrei, iti trimit proiectul lor de statut, pentru a ne putea inspira pentru viitorul nostru statut (nu te speria, nu e nimic ilegal sa te inspiri din experienta altora). Daca te intereseaza, ti-l trimit.
mugur
Din cauza terminologiei asteia au suferit si altii...mea culpa. "Crescator" e ala care are o catzea si o zapaceste cu montele,nu conteza ce monteaza, si devine "utilizator" de Chow. Cel putin eu la aia ma refeream!

E super bine sa trimiti actul pentru ca tot asa aveam de gand sa fac, sa ma inspir din actul constitutiv al unui club similar. In felul asta castig timp...
OviDeus
Viitorul suna bine !
Puteti conta si pe sprijinul meu (pun si eu umarul cu ce pot si cat pot).

P.S. Din experienta mea foarte recenta in ceea ce priveste statutul si protejarea acestuia, parerea mea este ca ar trebui intrebat totusi CNRRN-ul in legatura cu un eventual copy-right inregistrat la OSIM (cel putin statutul AChSibiu este marca inregistrata protejata).
mugur
La asta nu ma pricep, Andrei ar putea sa-i intrebe daca ne putem inspira din el. Am sa intreb si eu un jurist...
Andrei Stavila
Oameni buni, stati linistiti. Constitutia Romaniei din 1921, parca, era cea mai liberala din Europa, pentru ca era copiata aproape suta la suta dupa Constitutia Olandei... Stati linistiti, a ne inspira dintr-un loc sau altul nu inseamna a copia.
Mai ales ca putem intra si pe site-urile cluburilor de Chow din alte tari (Franta, Germania etc.) si putem sa ne inspiram si de acolo... Pina la urma, daca adunam cite ceva bun de la fiecare, ar trebui sa ne iasa cel mai bun statut!
Si inca ceva: nu e nevoie sa copiem cuvint cu cuvint din statuturile altora, doar ideile ne intereseaza. La mestesugit vorbe si intors de fraze ma pricep, ca am facut facultate de profil tongue.gif
Teo
Treaba buna pana acum! Si eu sunt cu vo!
O precizare : pt rezervarea denumirii nu ai nevoie dacat de o singura semnatura, a celui care se duce. Am facut si eu o rezervare din asta pt niste prieteni, te duci pur si simplu acolo si o inregistrezi pe numele tau. Sper sa nu se fi schimbat lucrurile intre timp.
ionut
Pentru !!!
Gabriel
Buuun. Suntem cu totii de acord ca ar trebui sa existe un club Chow-Chow in Romania. Stie cineva cati chow-chow sunt in tara? Aproximativ. Cat la suta din stapanii lor ar intra in club? Ce finantari putem atrage? Raspunzand la aceste intrebari putem afla daca clubul e rentabil sau ba. Rentabil nu inseamna ca cineva sa castige bani din asta, ci in sensul de a aduna indeajuns de multi bani pentru ca clubul sa-si desfasoare activitatea, pentru a promova rasa si, foarte important, pentru a-i ajuta pe cei care detin, vor sa detina si vor detine un chow. Ultima parte mi se pare cea mai importanta pentru ca acum intreaga mea familie trece printr-o perioada de trauma ca urmare a mortii unui pisoi, moarte de care ne simtim si suntem raspunzatori, moarte care ar fi putut evitata daca cineva ne-ar fi spus care sunt implicatiile transportului animalutelor cu masina.
Vreau sa spun ca nu e important sa facem un club daca scopul principal este popularizarea rasei. Daca privesc promovarea rasei prin prisma unui publicitar (mea culpa), prima regula care i-mi vine in minte este "brandul e creat de publicitate si intretinut de advertising". Ne punem relatiile la treaba, instiintam 2-3 televiziuni, un radio si 20 de ziare, ne adunam la data x ora y in centrul Bucurestiului, cu catei cu tot, si ... 50 (de exemplu) de chow la un loc iesiti la plimbare vor face sa se vorbeasca un pic de rasa. Pentru mine un club e important atata timp cat ma ajuta sa inteleg cainele mai bine, ma ajuta sa gasesc raspuns la intrebari, ma ajuta sa am un catel fericit si sanatos, si mai ales i-mi ofera informatiile care ma impiedica sa fac ceva ireparabil.
mugur
Eu nu stiu cati chow sunt in tara sad.gif desi am tras niste sfori.. sper sa mearga si sa aflu cu aprox.
Cum va functiona clubul daca (sau dupa ce) devine "comercial" chiar si numai pt a atrage fonduri tot clubului de folos, asta nu stiu. Din pacate, cum spuneam mai sus, ma pricep mai tare la altele...

Eu ma gandeam asa:

- Facem clubul (deja am vb cu avocat sa se ocupe) si apoi va adunati online sau cum veti dori ca sa votati consiluil director: o data fiindca nu avem de ales (trebe la ACHR) si o data fiindca asa trebe, or fi si dintre membri care stiu cu ce se mananca asta...

- Vedem din pozitia de club cum stam cu membrii (altfel aduni membri decat fiind un site simplu facut de un neica nimeni etc..)

- Ne adunam cu cateii (asta chiar buna ideea si simplu de facut), ma gandesc ca... la cum intoarce lumea capul in parc, pot sa presupun cum ar fi cu 50 de catei de acelasi fel!!

Oricum s-ar face, trebuie sa intelegeti toti ca eu sunt un singur om, si nu am sa fac eu mare scofala, sau are sa dureze mult ca sa iasa vreo scofala, inutila de altfel din moment ce idea mea de baza a fost sa reusesc sa va adun pe cati mai multi la un loc...
olivian
Eu sunt PENTRU. Imi cer scuze ca in aceasta saptamana sunt cam ocupat pentru a scrie mai multe, dar am incredere ca toti membri acestui site vor lua o decizie corecta.
Gabriel
Din pacate greul infiintarii clubului cade pe cei din Bucuresti. Cred ca acolo va avea sediul. Trebuie sa vedem ce cheltuieli sunt necesare pentru ca chiar daca efortul fizic (deplasari, etc) va cadea pe o persoana-doua, care ori sunt din Bucuresti ori se pot deplasa usor, ceilalti (inclusiv eu) pot contribui si ei la cheltuieli macar. Daca e nevoie de o identitate (logo, etc) eu am o mica agentie de publicitate si ii pun pe baieti sa coaca ceva. Si dupa infiintare pot contribui tot pe partea de publicitate. As vrea sa scoatem capul in lume cu o imagine buna si civilizata.
mugur
Gabriel, am senzatia ca esti cam prin aceasi bransa cu noi. Din fericire, sunt designer de 15 ani si nu sunt singur aici. Doar ca noi suntem creatori de grafica, si nu producatori, deci nu pot produce "paper" deloc (doar daca sun o tipografie).
De sediu si ce mai trebe ne descurcam repede...

http://images-team.ro e unde poti sa "ne vezi" , chiar ma bucur daca intri sa te uiti.
Gabriel
QUOTE(mugur @ May 16 2006, 08:12 PM) *

Gabriel, am senzatia ca esti cam prin aceasi bransa cu noi. Din fericire, sunt designer de 15 ani si nu sunt singur aici.

Inseamna ca ne-am gasit smile.gif Poate legam si o colaborare pe plan profesional.

Admin edit: De ce nu? Daca crezi ca putem fi de folos, cu draga inima, chit ca nu prea avem noi lucrari in tara din motive usor de inteles. Dar alta e cand cunosti persoana.
alexxa_sandy
si eu sunt pentru..bineinteles...am vazut pe un site de chow-chow-i k sunt proximativ 500 de chow-chow inscrisi...dar s-a mai marit nr de chow cu siguranta...si mai sunt si o gramada de chow-chow fara pedigree
Gabriel
Admin edit: De ce nu? Daca crezi ca putem fi de folos, cu draga inima, chit ca nu prea avem noi lucrari in tara din motive usor de inteles. Dar alta e cand cunosti persoana.

Eu maine vin in Bucuresti la targul de la Casa Poporului, ma mai intalnesc cu un tip de la xerox si daca ai timp poate ne intalnim.
mugur
QUOTE(alexxa_sandy @ May 17 2006, 09:50 AM) *

si eu sunt pentru..bineinteles...am vazut pe un site de chow-chow-i k sunt proximativ 500 de chow-chow inscrisi...dar s-a mai marit nr de chow cu siguranta...si mai sunt si o gramada de chow-chow fara pedigree

Eh.. frumoase vise... Dar daca in COR sunt inregistrati acuma aprox 700 de Chow, incepand cu Chaitan acum vreo 14 ani, cu o medie de viazta la jumatate pusa (ceea ce sper sa nu fie realist !) tot ar insemna sa fie vreo 3-400 in viatza in Romania acuma. Din astia, daca 50% ar ateriza pe site la un moment dat si jumatate din ei s-ar inscrie, am avea in jur de 100 de membri, bine dupa mintea mea, fara sa calculez deloc Chow-Chow fara pedigree care mai sunt si aia vreo doi...
alexxa_sandy
pai mai am prieteni pe mess care au chow-chow si le spun sa intre pe forum.k?
buddhachows
QUOTE(alexxa_sandy @ May 19 2006, 05:57 AM) *

pai mai am prieteni pe mess care au chow-chow si le spun sa intre pe forum.k?

Perfect!!!
mugur
Aia e si ideea. Daca ramanem putini, se va face ca si pana acuma. Adica nimic.
buddhachows
Tatyana Abakumova - presedintele clubului de chow-chow din Rusia- mi-a trimis astazi statutul clubului ce-l patroneaza. Dupa ce ma intorc de la mare ma apuc de traducere.
Cristina
Mugur, te felicit pentru site in primul rand si pentru hotararea ta de a infiinta acest Club Chow Chow in Romania. Pentru aceshti caini minunatzi prin tot ceea ce inseamna ei, trebuie sa ne straduim sa ducem la bun sfarsit infiintarea clubului.
mugur
Multumesc mult Cristina, si bine ai venit pe forum. Hotararea mea e nimic daca nu hotarasc si restul membrilor:) Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine.
Andrei Stavila
Iti spun si eu bine ai venit, Cristina!
Nu ar fi rau sa ne spui mai multe despre tine... Eu cam stiu populatia de "Chowists", dar pe tine nu stiu de unde sa te iau... nici macar numele ciinelui tau nu l-ai scris la profil

Admin edit:
Nu avea cum sa scrie numele cainelui la profil ca e membra dinainte de instalarea noului forum.
Cel vechi nu avea optiunea aia...Trebui sa isi editeze profilul acuma ca sa adauge numele cainelui...
Cristina
Iti multumesc Andrei si tie, Mugur!

Motivul pt care nu am trecut numele cainilor care sunt in poza este ca nu le stiu. (Ioana m-a contactat azi si mi-a spus ca doi dintre ei sunt ai ei). Am pus la avatar aceste poze ca mi se par niste exempalre superbe si ca sunt intr-o singura poza cele 3 culori de chow. Personal, nu am inca un chow; dar imi plac enorm. De fapt am cunoscut primul chow in urma cu aprox. 4 ani, o cheama Tazma, este a unor prieteni si a fost "dragoste la prima vedere". Ma uitam la ea si nu-mi venea sa cred ce deosebita poate sa fie comparativ cu alte rase. Din momentul acela chow-ul a fost febletea mea, ca si rasa vorbesc. Intrebarea fireasca care ar veni acum din partea voastra ar fi" Si de ce nu mi-am luat unul"? Motivul e destul de simplu: oricat de mult mi-am dorit sa-mi iau unul, timpul pe care eu il am nu ar fi fost compatibil sa cresc un catzel; ar fi insemnat sa fiu egoista: sa-l iau, dar sa nu-i pot oferi timp destul sa-l plimb cat ar avea el nevoie, sa stau cu el doar seara fff putin, si in restul timpului sa stea singur intr-o garsoniera. Nu am putut sa fiu atat de egoista!
De atunci situatia s-a schimbat in sensul ca m-am mutat intr-un apartament mai mare, si atat eu cat si prietenul meu (Mugur, este user-ul BHS care a luat legatura cu tine si ti-a cerut cateva sfaturi privitoare la achizitionarea unui chow) dorim din tot sufletul sa ne luam un puiutz. Acum, fiind doi, si prietenul meu avand mai mult timp liber decat mine, ne putem ocupa si ingriji de el asa cum merita! Prin urmare, intr-un timp scurt ne vom lua un pui de chow!

O zi buna la totzi!

Andrei Stavila
Bravo Cristina! Din pacate, multi oameni isi iau ciine, si apoi il uita prin curte sau inchis in casa ziua intreaga... Eu unul, aici, la Iasi, am vazut un Chow in lantz....
Tu ai procedat foarte corect si, desi iti doreai un Chow, nu ai vrut sa iei unul pina nu ai stiut ca ii poti oferi conditiile minime unei vieti fericite.
Te respect si te felicit!
Andrei
mugur
Felicitari Cristina smile.gif Va tinem pumnii, sa ne scrieti cand ati luat catzelushul.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.