Help - Search - Members - Calendar
Full Version: De-ale arbitrilor
Chow-Chow Forums > Chow-Chow > Arbitri si Arbitraje
Pages: 1, 2
Andrei Stavila
buddhachows: noi ne cunoastem de ceva timp, nu-i asa? Iti multumesc mult pentru felicitari si pentru obiectivitate.
Intr-adevar, cred ca Bozo se numara printre cei doi - trei catei nascuti in canisa mea (din cei 8 de pina acum) si cu care ma pot mindri (din pacate, pe ceilalti doi nu vor stapinii sa-i duca in expoztii).
Din nefericire, Irina si Andrei, stapinii lui Bozo, nu m-au ascultat deloc si, de cind e Bozo mic, i-au facut toate mofturile si nu i-au interzis nimic. Rezultatul l-ai vazut...
Dar, oricum, imediat dupa concursul de la Suceava am inceput dresajul pentru ring. Spre surprinderea mea, lucrurile au inceput sa mearga bine foarte repede. Sper ca va fi pregatit pentru Braila si Galati. Eu nu pot sa merg, dar m-ar interesa si parerea ta obiectiva si de cunoscator despre ce s-a intimplat acolo si despre cum s-a prezentat Bozo.
Inca o data, multumesc

Si inca ceva: fetita ta este absolut superba... As vrea sa o vad in carne si oase, intr-o zi. Am auzit ca era si ea, la inceput, foarte sperioasa in ring si pe strada. Acum s-a rezolvat problema? Inca ceva: spune-mi si mie ce titluri a cistigat pina acum, sint foarte curios.
Eu trec cam o data pe luna sau la doua luni prin Vaslui... E posibil sa trec chiar luni dimineata, deocamdata nu stiu sigur... ne-am putea intilni?
buddhachows
Intr-adevar , ne cunoastem de catziva ani.
Pe Bozo l-am vazut anul trecut in Iasi, pe cand eram la niste cursuri de perfectionare. Mi-a placut din prima clipa si i-am spus Irinei ca e pacat sa nu-l scoata in concursuri. Inca de atunci m-am gandit sa o dau pe Zhaklin a mea la monta cu Bozo.
Initzial, Irina a spus ca nu doreste sa scoata masculul in expozitii. Am cat de cat sa leg o discutie cu ea insa nu e prea comunicativa.
Masculul nu e sperios. Faza e ca nu sta la controlul testiculelor.
Zhaklin e tot asa de sperioasa ca si inainte insa cand mergem la exzpo il luam si pe Saddam. Alaturi de el se simte mai in sigurantza. Din cauza teperamentului, pana acum am cam tzinut-o pe acasa. Anul trecut am fost la 3 expozitii. La una a luat BOB , BOG iar la celelalte 2 - Excelent si FB. Excelentul l-a luat din cauza ca s-a speriat tare de Schill (el ii daduse BOB-ul la expozitia precedenta). Iar FB-ul i-a fost dat de Daniela Beschia care care a gafat total. Femela a mers bine si nu s-a speriat insa Beschia dupa ce a descris-o numai cu superlative a afirmat ca femela mea doar seamna cu un chow smile.gif)) I-am recomandat sa-si schimbe meseria sau macar sa mearga in expozitiile de afara ca sa vada chow. Adriana si Ioana stiu faza. Au ramas la fel de socate ca si mine.
La Suceva s-a comportat super!!! Eram sigur pe BOB insa multi arbitri in loc sa se uite la conformatia per ansamblu a cainelui se uita mai mult la marimea/inaltimea lui. Credeam ca aceeasi greseala o va face si Zsolt insa m-am inselat. Mi-a apreciat femela asa cum trebuie. Femela e foarte bine construita: cap bun cu urechi bine pozitionate si corect purtate,bot scurt, muscatura buna, osatura de invidiat, angulatii bune, par lung si de calitate, coada lunga si corect purtata, aplomburi bune,pigmentatie buna, miscare buna. Daca ar fi fost putin mai inalta ar fi fost si mai bine.
Daca ajungi prin Vaslui, da-mi un telefon si ne vom intalni. Itzi dau numarul pe mesaj privat.
mugur
Cand aud cate o faza din asta raman interzis. Daca-i dadea FB ca a fost sperioasa,intelegeam. Dar FB fiindca "seamna" cu Chow, ei bine... Imi doresc sa nu patesc niciodata asta, eu cred ca nu m-as multumi cu a sfatui arbitrul sa se informeze.
buddhachows
Despre tarasenia cu madam Beschia puteti citi aici :
http://www.animale.ro/forum/viewtopic.php?...eschia&start=75
si aici :
http://www.animale.ro/forum/viewtopic.php?...6e92f33415b30c3
Andrei Stavila
Mai Gabi (Buda),
Daca si tu, care stii cum merg lucrurile, te plingi de arbitraj, ce sa mai spun de altii?
Si eu am avut experiente nashpa cu Daniela Beschia, i-a dat un Foarte Bine catzelusei mele Olga (luata de la Adriana Bratianu si Dan Arsenie), desi ea era deja campioana de juniori... Ori, dupa parerea mea de om idiot, intre FB si Excelent cu trei titluri de RPJ (din care unul in CACIB) cred ca e o diferenta de la cer la pamint! Si aceasta diferenta nu poate fi justificata nici macar de prezentarea proasta a ciinelui la un moment dat, sa zicem...
Acuma, nu stiu, sa o spun, sau sa nu o spun? Hai sa o spun, daca tot plec pentru ceva timp si nu mai are nimeni ce sa-mi faca: ce sa ma mai astept de la madam Beschia, daca pina si musiu - onor! - Cristian Stefanescu a dat-o in bara? Fii atent: in acelasi an (2002), in luna martie (la Bucuresti), i-a dat Helgai doar "Bine" (!!!???), iar in septembrie (la Tg Mures) i-a dat "Excelent"... Adica, in numai sase luni, saraca Helga a suferit asemenea transformari radicale?
In comparatie, la Sibiu, in 2004, la un arbitru din Israel, Helga a cistigat: CAC, CACIB, Best Female, BOB si ResBOG, clasificindu-se in primii 20 de ciini din vreo 600 prezenti!!!!!!!!!!!!!! Iar acum nu mai are nevoie decit de un calificativ maxim intr-un concurs de club pentru a deveni campioana a Romaniei!
Deci, asta e... eu am lasat cu mult timp in urma nervii pe care mi-i fac arbitrii... Spre marea mea multumire si bucurie, am ajuns la stadiul in care prezentarea in expozitii este o placere pura si simpla de a participa, si atit. Dupa atita timp, am ajuns sa imi cunosc foarte bine cele doua fetite. Chiar daca le iubesc enorm, indiferent de titlurile cistigate, pot fi obiectiv si le stiu foarte bine atit calitatile, cit si "defectele". Iata de ce asemenea "povesti cu arbitri " nu ma mai enerveaza demult...
In rest, ce sa spun... poate Mugur ar putea face o sectiune in Forum pentru "Arbitraje si Arbitri". Cei nou veniti ar putea sa cunoasca arbitrii de Chow din Romania si parerea expozantilor despre fiecare. Am putea prezenta acolo si arbitri de Chow de peste hotare, cei ce practic detin destinul Chow-ului in miinile lor. Eu ma ofer sa moderez un asemnea topic, daca e si Mugur de acord.
Cred ca topicul ar fi foarte important, de aceea el ar trebui despartit de cel privind expozitiile. De exemplu, m-a interesat, si inca ma intereseaza, cum poti deveni arbitru. Legislatia exista, dar cind e vorba de pus in practica, afli ca nimeni nu stie nimic... prietenii stiu de ce... (de exemplu, dupa ce te califici intr-o anumita postura, la un moment dat trebuie sa dai un examen scris din morfologia si fiziologia ciinelui etc. - dar cind intrebi de unde trebuie sa inveti, altfel spus care e bibliografia obligatorie, nimeni nu stie nimic, de parca arbitrii de pina acum au devenit arbitri pe ochi frumosi...)
mugur
Topic creat, si toate posturile pe tema asta mutate aici.
Modereaza-l ca sa sughiti des... smile.gif
Andrei Stavila
Sint sigur ca am sa sughit, Mugur, dar asta e... intotdeauna mi-a placut... "scandalul"
PENTRU TOTI MEMBRII SI VIZITATORII:
Va propun sa dati note arbitrilor care v-au arbitrat ciinii. Notele sint intre 1 si 10. Va rog sa va motivati cit mai clar optiunea si, eventual, sa postati o fotografie cu ciinele si ceea ce a dictat arbitrul pe foaia de arbitraj. Si fiti cit mai obiectivi...
In curind, voi reveni cu numele tuturor arbitrilor acreditati sa arbitreze Chow (si cu comentarii scurte despre ei). Cine are de adaugat comentarii, la orice arbitru, este binevenit...
Dupa ce ii vom cunoaste pe arbitrii nostri, nu ar fi rau sa trecem si la cei straini....
Avem, deci, mult de munca!
buddhachows
Parerea mea e ca in Ro se pricep sa arbitreze chow urmatorii arbitrii : R. Schill, P. Muntean, Kelemen Atilla, C. Stefanescu, C. Stavarache, M. Zsolt. Toti au arbitrat chow-ul si "afara".
Mihai Musat are de curand competentza si pe grupa a v-a. Ma va arbitra la Braila. Deocamdata nu stiu nimic despre cum arbitreaza chow-ul.
Am vorbit cu rusii care au participat la CAC-ul si CACIB-ul de luna asta de la Chisinau. Au fost arbitrati de Stefanescu si Stavarache. Au o parere foarte buna despre ei. Fatza de Stavarache, Stefanescu se uita atent si la handling.
QUOTE(Andrei Stavila @ May 19 2006, 10:15 PM) *

In comparatie, la Sibiu, in 2004, la un arbitru din Israel, Helga a cistigat: CAC, CACIB, Best Female, BOB si ResBOG, clasificindu-se in primii 20 de ciini din vreo 600 prezenti!!!!!!!!!!!!!! Iar acum nu mai are nevoie decit de un calificativ maxim intr-un concurs de club pentru a deveni campioana a Romaniei!

Fara sa fie cu suparare : daca arbitrul ala din Israel se pricepe la chow , atunci eu ma las de meserie!
Ia dat lui Bebe FB iar Helgai BOB. Fii obiectiv si spune-mi daca e corect. Tzi-a venit a crede?
Eu nu spun ca BEBE e best of the best dar nici caine de FB nu e!
Inseamna ca eu cu Saddam al meu am sansa sa iau BIS daca ma arbitreaza israelianul. biggrin.gif
Chiar am de gand sa merg luna viitoare la Ploiesti.
OviDeus
Pe de-o parte nu inteleg de ce se face atata tam-tam pe FB....foarte bine e foarte bine pana la urma...nu inseamna ca nu e un exemplar de calitate....nu vad nimic jignitor ba' dimpotriva.... Excelentul se acorda de regula cand exemplarul prezinta calitati mai rar intalnite de catre arbitru (calitati conform standardului), ceea ce il si impresioneaza de fapt.... un ideal... "ceva"....
Nu sunt, nu vreau sa devin arbitru si Doamne-Fereste sa tin partea arbitrilor (in special celor carora li se propune si accepta cu nonsalanta sa arbitreze Chow-ul kiar daca nu prea au nici o treaba cu cititul standardului....pe principiul "vazand si facand")...Insa de foarte multe ori distribuirea arbitrilor pe rase se face in functie de numarul de caini pe fiecare grupa - rasa- etc....astfel incat sa fie echitabil pentru toti, sa-si termine toti arbitrajele la timp astfel incat sa se respecte programul (cati dintre noi nu ne-am saturat sa asteptam la coada grupei...sa asteptam BOG-urile.....BIS-ul....dupa altii?). Si uite asa se mai nimereste cate un "jolly-joker bun la toate"....doar-doar de-ar fi toti participantii multumiti... Si cei multi sunt prioritari....noi suntem prea putini ca sa putem conta la invitarea unui arbitru care sa cunoasca fenomenul Chow in special...
(Gabi :astept sa-mi spui numarul cainilor din celelalte rase arbitrate de Musat la Ploiesti...schnauzerul e schnauzer...drujba-i drujba...)

Pe de alta parte cred ca ar fi mai util sa fim putin mai ponderati...sa nu alunecam intr-un subiectivism ieftin.... Sunt nedreptati vizibile pentru orice muritor de rand...corect....(foarte de acord cu Gabi in cazul Beschia) insa eu propun sa nu despicam firul in patru la orice FB ....oricata pasiune punem in asta... Nu cred ca vrem sa ajungem ca la Procesul Etapei desi unele expozitii seamana izbitor cu meciurile din "Liga lu' Mitica", avem Padureni, Nashi, "selectioneri", comisii, etc....dar hai sa vedem mai intai de "echipe" si mai apoi de arbitraje... Si nu uitati ca "meciurile" sunt amicale kiar daca uneori mai sunt si impresari "in tribune"... Toti vrem in "Champions League" sau la" Mondiale" dar trebuie sa jucam bine mai intai de toate.... 'Geaba socotim aici care-i mai bun, cum a fost arbitrat....pana nu scoatem capul "afara"....

Gabi: stii foarte bine ce parere am despre femela ta si o mai spun o data: e cea mai buna femela vazuta vreodata de subsemnatul (kiar daca nu am vazut-o in carne si oase). Dar, de principiu, un EXC - BOB - BOG....etc...obtinut intr-o expozitie nu iti garanteaza automat si urmatorul calificativ. De regula arbitrul nu face arbitrajul dupa pedigree-ul cainelui si nici dupa istoric...decat daca are cunostinte despre rasa, te-a vazut mai des si are o memorie foarte buna.... In afara experientei, prestantei si starii arbitrului mai sunt o serie de factori de luat in seama : forma cainelui in ziua respectiva (nu doar fizica), calitatea si forma celorlalti participanti la expozitie (EXPOZITIE si nu concurs), calitatea prezentarii / punerii in lumina a calitatilor, trendul, interesele de natura chinologica (am intalnit cazuri in care s-a pus accentul pe o culoare, pe sex, pe consecventa proprietarului/crescatorului, in vederea incurajarii), si din pacate uneori interesele comerciale directe sau reciproce ("fermierii" traiesc destul de bine din asta, prospera si platesc bine uneori...ce buna ar fi o "lege a lustratiei" in kinologia romaneasca....).
Arbitrul ideal ar fi un crescator (de preferinta Chow) cu ani buni de experienta, cu legaturi si rezultate "afara"...dar cati dintre arbitrii nostri cu "experienta" au vazut un Chow inainte de '89? Poate Kelemen.... Stefanescu e inca la inceput dupa parerea mea. Exista multe diferente intre cainii nostri....incat arbitrii actioneaza deseori dupa propriile preferinte, fara a sti exact idealul...pentru a judeca obiectiv. Multi dintre arbitrii sunt fosti sau actuali "fermieri" prezenti direct sau indirect cu postere publicitare in fiecare numar din revistele de specialitate.... fac circ la AGA, se cearta ca la usa cortului....mai ceva ca-n Parlament....fiecare cu partidul si alianta lui.....si isi vad linistiti de treaba lor..."li se rupe de invatamant si de sanatate".... diurna le merge...vinul curge...s-a mai dus un week-end....

Andrei: din respect pentru arbitrii cu clasa (care mai exista pe la noi) nu imi permit sa dau note... Mai degraba as incerca sa-i conving ca sunt si oameni interesati de caini, de care sa aiba grija, sa-i promoveze, sa-i consulte, sa-i ajute....in final chinologia are de castigat... La Sibiu m-am bucurat sa vad un Chow (mai ales negru) la BIS kiar daca eu am fost descalificat... sunt satul sa vad doar Husky, Malamute sau Samoyede...mai scoatem si noi capul in grupa....cu exemplare reusite....
Nu sunt deloc impotriva discutiilor pe marginea arbitrajelor .... dar as vrea sa o facem atunci cand este in interesul rasei, fara a cadea in pacatul subiectivismului: pana la urma acasa la fiecare "cainele meu e cel mai frumos" kiar daca nu a luat calificativul sperat. Mai important mi se pare sa ajungem sa intelegem cu totii cum stau lucrurile si apoi sa vedem ce ramane de facut. Foile de arbitraj raman niste piese la dosar si atat...simple foi de hartie....
Gabi: "nu te lasa de meserie"! Bucura-te de calitatea femelei si bucura-ne si pe noi cat poti!
mugur
Foarte de acord cu Ovidiu la tot ce a zis, dar: "seamana cu Chow, dar nu imi dau seama cu ce e corcita" ?!?!
A fi tolerant nu inseamna a tolera orice.
buddhachows
QUOTE(OviDeus @ May 20 2006, 01:52 PM) *

Pe de-o parte nu inteleg de ce se face atata tam-tam pe FB....foarte bine e foarte bine pana la urma...nu inseamna ca nu e un exemplar de calitate....nu vad nimic jignitor ba' dimpotriva.... Excelentul se acorda de regula cand exemplarul prezinta calitati mai rar intalnite de catre arbitru (calitati conform standardului), ceea ce il si impresioneaza de fapt.... un ideal... "ceva"....
dar hai sa vedem mai intai de "echipe" si mai apoi de arbitraje... Si nu uitati ca "meciurile" sunt amicale kiar daca uneori mai sunt si impresari "in tribune"... Toti vrem in "Champions League" sau la" Mondiale" dar trebuie sa jucam bine mai intai de toate.... 'Geaba socotim aici care-i mai bun, cum a fost arbitrat....pana nu scoatem capul "afara"....

Ovidiu, multzumesc pentru aprecieri! Cand spuneai de cea mai buna femela vazuta de tine sunt sigur ca te refereai la chow-ul din Romania. Si eu sunt convins ca e unul dintre cele mai buni chow din Ro. FB-ul pentru mine e un calificativ execrabil. Stiu ce spune FCI-ul despre FB insa la noi FB-uri primesc numai "gioarsele". Investim timp, efort financiar si fizic, aducem exemplare de calitate si in schimb primim FB ?!
In rest sunt 100% de acord cu ceea ce ai scris mai sus! Stefanescu , Schill, Kelemen , Muntean arbitreaza la greu chow prin strainatatzuri. Stiu cam care-i "joaca". smile.gif
OviDeus
Beschia a lovit in rasa cu remarca aia nenorocita. Am mai spus-o...se vedea din avion, nu trebuie sa fii initiat in Chow.
Sunt de acord cu FB-urile din Romania...de vina sunt arbitrii care prea au dat in stanga si-n dreapta cu EXC, FB-ul a devenit un fel de "descalificare" la BOB. Acum 5 ani la CACIB Bucuresti a venit un portughez si n-a stat la povesti: nu a acordat nici un EXC ("caini buni dar prezentarea lasa de dorit in Romania, romanii nu stiu sa-si prezinte cainii"), a dat cu "galbenele" intr-o veselie si cine a luat FB a plecat acasa mandru (inclusiv subsemnatu si Dan Arsenie).
Imi iubesc femela Tina si n-am cuvinte sa descriu ce inseamna pentru mine fiinta asta...are pedigree bun, din Ungaria (desi il suspectez de fals), am luat 5 excelenturi, 2 RPJ ( unul in CACIB) si ne-am oprit la un FB intr-un CAC. Am strans din dinti ca nu a luat RPJ-ul lipsa la dosarul de campioana dar am devenit in timp obiectiv si o spun cu sinceritate: nu e de top !!!! Si as strica daca m-as ambitiona prosteste sa castig un titlu doar pe hartie, doar fiindca nu e imposibil. Am vazut si alte femele si-am invatat lectia. Am un mascul de pe urma ei si kiar sunt incantat de ce a iesit, fenotipic vorbind. Oase beton, cap, ochi, bot imens, urechi bune...stam mai prost la capitolul prezentare ("La ce m-ai adus aici? De ce ne invartim in cerc? Ce vrea domnul de la mine?" etc ). Nu emit pretentii atata timp cat nu l-am scos prea mult in expozitii, ma multumesc si cu un RPJ si un CAC, cat am reusit pana in prezent, fiindca EU nu l-am pregatit pentru show. Poate anul asta ne ajuta blana si iesim iar pe ringuri. O sa pun niste fotografii la gallery.

Gabi: fetita Bella ( pe care m-am incapatanat sa nu o dau oricui si am tinut-o pana anul trecut)...imi incanta inca privirea si imi incalzeste in continuare inima: mi-a facut cunostinta cu viitoarea sotie, s-a intors practic acasa si locuim toti trei impreuna. Va fi domnisoara de onoare principala in 21 octombrie. Cu funditza alba, caleasca, etc smile.gif
Sunt un om implinit. E campioana mea inainte de toate. Sa vad eu arbitrul care ma contrazice...

P.S. M-am abatut putin de la topic dar nu m-am putut abtine...smile.gif
Andrei Stavila
Oho, dar stiu ca ati deschis voi o groaza de subiecte importante... hai sa le luam pe rind:

OVIDIU: Cind am propus acest topic, nu m-am gindit deloc sa "injuram" aici arbitrii, nici sa ii judecam subiectiv, in functie de ce calificative ne-au dat noua, expozantilor. Chiar tu ai facut comparatia cu fotbalul: ei bine, in fotbal SE DAU note arbitrilor. De ce nu si in chinologie, fie si la nivel neoficial? Cind i-am propus lui Mugur acest topic, m-am gindit la ceva cu bataie mult mai lunga. Dupa ce vom infiinta clubul, cred cu tarie ca una din principalele actiuni urgente, de care va trebui sa ne ocupam, o reprezinta ACREDITAREA arbitrilor pentru Chow. Cu alte cuvinte, AChR poate acredita arbitri pentru Chow, dar noi ii putem prefera sau nu. Asa se intimpla peste tot in occident. Sa nu uitam ca arbitrii, poate chiar mai mult decit crescatorii, tin in miinile lor destinul unei rase. De aceea ei trebuie sa cunoasca bine rasa respectiva. Cazul Beschia, vis-a-vis de care, iata, multi impartasim aceeasi parere, este unul elocvent. Imagineaza-ti ce ar fi sa o invitam la o expozitie de club, care eventual sa cuprinda si un examen de selectie: ar face varza rasa in Romania... Si totusi este acreditata de AchR pentru Chow... Asa ca ESTE NEVOIE de discutii in acest sens, evident, asa cum spuneai si tu, pentru binele rasei.
Din pacate, iarasi dupa cum spuneai si tu, nu avem nici un arbitru care sa fi fost proprietar de Chow, ce sa mai vorbim de crescator al rasei... De aceea va trebui, in colaborare cu Comisia de Arbitri a AChR, sa facem un examen pentru cei care vor sa arbitreze Chow in expozitiile de Club. Sint sigur ca se va gasi o formula legala. E adevarat, treaba asta e o sarcina pe termen lung, dar sa recunoastem ca este absolut necesara.
Inteleg de ce te abtii sa dai note... Noi ne cunoastem, esti destul de implicat in asociatia din orasul tau, si daca ai spune lucrurilor pe nume unii s-ar supara, si stim foarte bine ce resentimentari sint acesti "unii"... Nu te condamn deloc, dar cred ca este nevoie, repet, fie si neoficial, ca macar unii dintre noi sa dam aceste note.
A, sa nu uit: CASA DE PIATRA, cu multi Chow pe linga ea!!!!!!!!!!!!

GABI:
1. Daca am amintit de acea expozitie de la Sibiu, nu am facut-o pentru a arata cit de mare si tare este Helga, ci pentru a sublinia ce mare diferenta este intre un "Bine" si un Excelent I, cu CAC, CACIB, BOB si ResBOG. In opinia mea, un ciine NU poate primi aceste doua caracterizari atit de diferite.
2. Da, recunosc: Helga NU este un ciine de top si, in opinia mea, NU poate cistiga un ResBOG. Am mai spus-o, faptul ca o iubesc enorm nu ma face orb, dimpotriva, tocmai de aceea ii cunosc perfect calitatile si defectele si le recunosc cu onestitate.
3. Dar: si eu i-as fi dat lui Bebe tot FB si in mod normal nu ar trebui sa ia mai mult. Sa ma explic:
a) In "The World of Chows in 2001 and 2002", cunoscuta Sheila Jackeman (UK) scrie un comentariu la standard. Acolo spune citeva chestiuni extrem de importante. Spicuiesc: in urma cu aproximativ 50 de ani, trendul la Chow a luat directii ingrijoratoare, influentate de un ciine celebru atunci, Ch. Astom. "Se pare ca scopul era obtinerea unui Chow care sa aiba un exces in toate: oase, marimea capului si blana in abundenta". Aceasta a dus la ciini care aveau mari probleme de sanatate. Tocmai pentru ca se tindea catre un Chow care sa arate ca un ursulet, acesti ciini erau greoi (desi primul cuvint in standard este "activ", deci Chow-ul trebuie sa fie un ciine activ), aveau un cap masiv, un bot gros cu multe incretituri, ceea ce dadea grave probleme de respiratie, si blana in abundenta si foarte lunga. Tristetea autoarei este data de faptul ca "mersul <<afectat>> propriu unui Chow este atit de special, si devine, din nefericire, tot mai rar de vazut efectul de pendul in miscare, alunecind deasupra pamintului".
4) Revenind la Bebe: el are asemenea caracteristici care nu sint de dorit. In primul rind, mersul este greoi (faptul mi-a fost confirmat chiar de cel care l-a prezentat in ring la Sibiu - nu stiu daca era proprietarul lui sau nu). Acum, fii si tu sincer: ai citit ce a scris Ovidiu, despre cum mergea ore intregi pe munte cu Tina. Chiar crezi ca Bebe ar fi in stare de asa ceva? Eu sincer nu cred. Apoi, si blana lui este excesiva: in cartea pe care am citat-o sint prezentati, cu poze, toti campionii Chow din 2001 si 2002, din citeva zeci de tari. Nu am prea vazut ciini cu atita blana in exces. Ca sa vezi ca sint obiectiv: din cite stiu eu, Bebe este frate bun cu Olga mea. Ea are parul normal, dar prezinta acelasi mers greoi ca si fratele sau, daca nu si mai rau. Cind merg cu fetele pe strada, Helga este la doi metri in fata mea, iar pe Olga o tirii dupa mine la doi metri in spate, de ride lumea de mine, spunind ca trag de caruciorul pentru butelii... Apoi, datorita conformatiei botului (eu personal prefer un Chow cu un bot mai putin gros, fara incretituri si ceva mai lung) are mari probleme cu respiratia, mai ales vara. Cind e ceva mai cald, pur si simplu GROHAIE cind merge. Nici ea nu ar putea ajunge la performanta Tinei, fetita lui Ovidiu.
Sa fiu bine inteles: in nici un caz nu vreau sa se supere pe mine prietenii mei, Adriana si Dan. Am invatat de la ei foarte mult, si sint convins ca va mai trece mult timp pina cind cineva va putea sa egaleze ce au facut ei pentru Chow in Romania. Ceea ce am spus aici nu este, Doamne fereste!, un atac la adresa lor, ci parerea mea sincera. O critica constructiva, daca vreti. Orice crescator se confrunta cu probleme. Cred ca doua probleme care necesita atentie marita in linia Chaitan sint mersul si respiratia (evident, pot gresi, poate exemplele date de mine sint singulare). Sper din tot sufletul ca Roxy este un pas spre ameliorarea acestor probleme, si sper ca va avea rezultate deosebite.
5) Si acum revin la arbitrajul de la Sibiu. Arbitrul a luat o decizie, care poate fi buna sau rea, corecta sau nu. Dar omul a avut motivatia lui, pe care a si facut-o publica: a ales-o pe Helga pentru ca are o miscare extraordinara, pe care, si el a spus-o, rar a vazut-o prin expozitii. E adevarat, faptul ca este cumva prea usoara, adica are doar 18 Kg, a ajutat-o mult. Daca decizia arbitrului a fost corecta sau nu, poate fi discutat - eu sint prea implicat ca sa pot formula o decizie super obiectiva. Repet, Helga NU este un ciine de top, dar mersul este atuul ei. Din fericire, aceasta caracteristica a transmis-o si puilor ei, iar Bozo este un exemplu stralucit din acest punct de vedere.
6) Discutia despre Bebe, Helga si Tina imi ridica o alta problema care mi se pare extrem de importanta: din cauza ca nu avem un club si nici arbitrii specializati cu adevarat in fenomenul Chow, la noi nu exista nici un target in "breeding". Fiecare dintre crescatori isi formeaza o opinie despre cum ar trebui sa arate un Chow si merge inainte asa. Este normal, evident, doar nu vrem sa avem ciini trasi la indigo, diversitatea liniilor este un lucru bun. Este de dorit ca eu sa am o opinie despre Chow-ul ideal care sa difere de cea a lui Gabi sau de cea a Adrianei si a lui Dan. Poate mie imi place, de exemplu, un Chow mai inalt, cit mai aproape de limita maxima specificata de standard. Dar avem nevoie, asa cum spuneam, de un target comun. Spre ce ne indreptam, ce anume dorim sa obtinem, care sint scopurile ameliorarii rasei in Romania? Un club si arbitrii specializati trebuie sa raspunda la aceste intrebari. Un singur exemplu: tot Sheila Jakeman spune ca trebuie cu orice pret sa pastram limba albastra, gingiile si pielea din interiorul gurii cit mai intunecate posibil. Citez: "scopul este cit mai mult negru posibil in gura unui Chow si cel mai important lucru dupa care trebuie sa ne uitam in activitatea de crescator, dar si in ring, ca arbitri". Hai sa fim seriosi: citi arbitri de la noi, fie si cei care arbitreaza Chow in strainatate, se uita la asa cea in ring? Se uita doar la pigmentul limbii si cred ca asta e de ajuns (spre bucuria mea, Helga e perfecta si din acest punct de vedere).

A, inca ceva: sa nu se creada ca Olga ar fi plina de defecte. Eu am spus doar defectul ei principal, in rest are multe calitati, de aceea si este Campioana de juniori. Multumesc mult, Adriana si Dan!
Andrei Stavila
Sint 13 arbitri romani care au dreptul sa arbitreze Chow: (vezi: http://www.ach.ro/arbitri.htm):

Robert BAMBACH
Daniela BESCHIA
Mihaela FRANGOPOL
Ioana IRIMIEA
Atilla KELEMEN
Zsolt MOLNAR
Petru MUNTEAN
Mihail MUSAT
Roberto SCHILL
Cristian STAVARACHE
Crstian STEFĂNESCU
Mugur Cristian STEFĂNESCU
Cristian VÂNTU

Daca sinteti de acord, as dori sa ii discutam pe rind.
Sa incepem cu Petru Muntean. Din punctul meu de vedere, este un arbitru foarte bun si este o placere sa fii arbitrat de domnia sa. Nu se margineste sa dicteze pe scurt secretarului de ring observatiile de rigoare. De cele mai multe ori explica, atit expozantului cit si publicului, ce calitati si ce defecte are ciinele aflat in fata sa. Am fost arbitrat de mai multe ori de acest om, uneori am obtinut rezultate bune, alteori mai putin bune. Chiar si atunci cind nu am primit ce am dorit, nu i-am putut cotesta obiectivitatea. Este un arbitru pe care il recomand cu caldura, puteti avea incredere in observatiile sale.
Din pacate, nu stiu ce se intimpla, dar parca nu mai este chemat prea des sa arbitreze... La un moment dat auzisem ca este boicotat de multi...
Nota pe care i-o dau: 8
Explicatie: Nu dau 10 decit arbitrilor care sunt crescatori sau macar proprietary de Chow – deci, din pacate, nici un arbitru din Romania nu va primi din partea mea nota maxima. I-as fi dat 9, dar, fiind arbitru “all round”, nu prea cred ca are timp fizic sa se documenteze, la fiecare rasa, despre ultimele modifiacri in standard, despre trenduri, despre comentariile la standard ale altor arbitri si ale crescatorilor etc. In schimb merita 8: a fost un timp presedinte al Clubul Na?ional Român al Raselor Nordice, deci e normal sa cunoasca mai indeaproape grupa nordicilor. Apoi, din cite stiu, Chow-ul este o rasa care ii place. In plus, a adus de multe ori pui Chow din strainatate (din pacate, proprietarii lor nu i-au dus in expozitii, iar ciinilor li s-a pierdut urma). Toate acestea ma fac sa cred ca Petru Muntean este arbitrul care cunoaste cel mai bine Chow-ul, dintre cei 13 acreditati de catre AchR.
Puncte slabe: de obicei nu are in vedere si handlingul. In plus, el prefera la Chow ochii cit mai migdalati / mongoloizi, si deseori asta, in cadrul arbitrajelor lui, face diferenta intre doi Chow de valoare aproximativ egala. Totusi, revin la Sheila Jakeman: „Standardul a fost schimbat in 1991, pentru a incuraja crescatorii sa produca ciini cu ochii usor mai mari, pentru a evita entropionul. Acum, in standard scrie ca ochii trebuie sa fie <<de forma ovala si de marime medie>>”. Asa cum spuneam, un arbitru „all round” nu are timpul necesar sa afle toate schimbarile si nici memorie de elefant, sa le tina minte.

astept parerile voastre despre Petru Muntean: nota, explicatia notei, punctele tari si punctele slabe
buddhachows
Mi-a fost frica sa nu fiu intzeles gresit atunci cand am luat in discutzie arbitrarea Helgai de la Sibiu. Nu am vrut sa fiu malitzios!!!
Intr-adevar , un caine nu le poate avea pe toate. Tu tzi-ai fi dorit ca Olga sa aiba mersul Helgaii ar eu ca Zhaklin sa aiba temperamentul lui Saddam.
Despre Bebe nu vreau sa comentez .
In momentul de fatza crescatorii englezii, cand realizeaza selectia rasei, au in vedere 2 aspecte importante - coada si urechile. Atat noi cat si rusii, care in ultimii ani au dominat expozitiile mondiale, am scapat din vedere aceste aspecte.
Exemple elocvente puteti vedea la topicul" Standard".
Andrei Stavila
Stiu de ce nu vrei sa comentezi despre Bebe. Si eu m-am gindit mult inainte sa o fac, de teama sa nu fiu inteles gresit. Dar cred sincer ca onestitatea si deschiderea ar trebui sa fie cuvintele de ordine aici. Asa cum eu pot discuta deschis si sincer despre defectele, reale sau care doar imi par reale ale ciinilor mei, asa ar trebui sa poata toata lumea. In definitiv, este spre binele rasei.
Sintem oameni inteligenti, si stim sa apreciem critica, mai ales atunci cind este constructiva. De aceea stiu ca nu se va supara nimeni (si evident ca nici eu nu te-am inteles gresit, ba chiar ma bucur ca poti discuta deschis cu mine, fara sa te temi ca m-as putea supara. Eu nu am orgolii atunci cind e vorba de ciini).
Nu in ultimul rind, asemenea discutii, despre ce probleme avem in activitatea de crescator si despre cum le putem evita, nu pot fi decit numai si numai spre binele rasei.
Asta cred si asta imi place sa sper

[quote name='OviDeus' date='May 20 2006, 07:59 PM' post='345']
Vai de mine, dar daca tu, Ovidiu, spui ca locuiti toti trei impreuna, adica viitoarea ta sotie si Bella, cu cine mai stau Tina si fiul ei?
OviDeus
Temporar eu, Georgiana si Bella locuim la apartament...la 2 pasi de casa parintilor mei....unde Tina si Aris au gradina suficient de mare sa alerge toata ziua.... Imi vad zilnic cainii...doar noaptea ne desparte...asta e.... o solutie de compromis pana la anul, cand o sa terminam propria noastra casa...cu propria noastra gradina... Suntem o familie mare...
Andrei Stavila
Mda, nasol, dar sper din tot sufletul ca la anul sa fiti o mare familie fericita. Te invidiez, zau asa... Nu e putin lucru sa ai o sotie care sa fie si ea innebunita dupa Chow... Din pacate, prietena mea nu prea are nici o treaba cu ciinii, in general mad.gif .. Dar pina la urma a trebuit sa inteleaga dictonul "Love me, love my dog!"... laugh.gif Nu stiu cit ii iubeste, dar macar ii tolereaza ph34r.gif
Si te mai invidiez ca ai deja doi catei de la Tina... Dorinta mea fierbinte e sa imi pastrez si eu unul de la Helga, dar cum trebuie sa plec anul asta in Ungaria, pentru patru ani, chestiunea devine imposibila... Helga are deja cinci ani... Cred ca ma voi multumi la un moment dat cu un nepot de-al Helgai, dar iti dai seama ca nu e chiar acelasi lucru... Oricum, i-am promis Helgai ca toata viata mea voi avea un urmas de-al ei, si intentionez sa imi tin aceasta promisiune...
Una peste alta, te invidiez... este o invidie buna, nu rea, ca aia de pe marginea ringului, cu ochii cis, cum fac unii... Eu iti urez O VIATA LUNGA SI FERICITA, tu ureaza-mi sa am acelasi noroc pe care l-ai avut tu ph34r.gif
OviDeus
De acord cu spusele lui Andrei, Petru Munteanu e singurul care a tinut mai aproape de rasa.
El e omul care m-a incurajat sa continui, dupa a 2-a expozitie cu Tina. Mi-a dat RPJ in CAC dar a avut rabdare sa-mi arate exact defectele, sa-mi spuna ca nu e de top dar ca se poate ameliora, mi-a facut recomandarile de monta si i-am urmat sfatul. Dupa prima monta am fost multumit si-am repetat cu acelasi mascul. Acum vad diferentele pe femela cea mica.
E o placere sa-i asculti pledoariile (ma rog...are si zile mai putin bune...dar in general printre caini se simte ca pestele in apa), anul trecut am avut ocazia sa-l cunosc personal, sa discut cu dansul in afara ringului si pot sa spun ca e un om citit, umblat, "doctor" in caini. Cand a venit vorba de Chow kiar am avut cu cine discuta, e foarte deschis si m-a incurajat sa continui kiar daca o sa obtin rezultatele asteptate peste 10 ani ("Ia-o incet - tine-te de Chow!") si s-a oferit sa ma ajute oricand am nevoie de ajutor, de-un sfat, etc.
Puncte tari: ii place Chow-ul, discuta despre Chow cu placere si cunoaste crescatori de "afara";
Puncte slabe: mi-a parut usor dezamagit de evolutia rasei in Romania din ultimii ani (cum spunea si Andrei...s-a oferit sa ajute dar proprietarii nu si-au dorit decat un caine frumos si-atat...din pacate...cum se intampla de cele mai multe ori la rasa asta...).
mugur
Ovidiu, da-i link la site smile.gif d-lui Petru Munteanu.
alexxa_sandy
Domnul Petru Munteanu este pentru mine un arbitru f bun! fata de alti arbitri care l-au arbitrat pe Artur...parca mie imi era teama blink.gif
Andrei Stavila
Sper ca tot ce discutam noi aici, despre arbitri, va fi folositor celor care vor merge in expozitii cu Chow-ul lor. E foarte important sa va alegeti expozitia la care mergeti si in functie de arbitrul care oficiaza in ring. Daca, de exemplu, doriti neaparat sa mergeti la Romanian Open, dar aflati ca Chow-ul va fi arbitrat de Daniela Beschia, de pilda, efectiv nu are rost sa va prapaditi banii.
Ce vreau eu sa spun este ca nu trebuie sa mergeti intr-o expozitie doar daca arbitrul care va arbitra Chow-ul este de felul lui mai ingaduitor (desi nici asta nu e de condamnat). Dimpotriva, indiferent ce calificative va lua ciinele vostru, important e sa mergeti la un show unde va oficia la nordici un arbitru cit mai cunoscator al raselor respective. Iata de ce cred eu ca topicul pe care l-am deschis poate fi de ajutor expozantilor. In curind poate vom realiza impreuna un top al arbitrilor de Chow...

Vreau sa discutam acum despre alti doi arbitri care, cred eu, sint cei mai de dorit sa va arbitreze Chow-ul, dupa Petru Muntean: Roberto Schill si Molnar Zsolt. I-am propus "la pachet" pentru ca, desi nu au prea multe lucruri in comun, totusi oficierile lor se apropie mult, din punct de vedere al calitatii.
De apreciat, la amindoi, este in primul rind SOBRIETATEA si SERIOZITATEA cu care intra in ring. Apoi, iarasi foarte important, RABDAREA pe care o au: chiar daca un ciine se dovedeste mai putin dresat pentru ring, ei lasa expozantului a doua, a treia si nu de putine ori a "n"-a sansa ca sa il prezinte cum trebuie. Desi uneori nu mi-au convenit, iar uneori mi s-au parut chiar discutabile, totusi parerile lor niciodata nu au iesit din limitele bunului simt si ale profesionalismului. Chiar daca nu mi-au convenit anumite aprecieri despre ciinii mei pe care acesti arbitri le-au formulat, totusi nu am putut niciodata afirma ca ei "nu s-ar pricepe" la Chow.
Roberto Schill a fost primul care a arbitrat-o pe Helga, la clasa juniori, la Tg Mures, in decembrie 2001. Era prima mea expozitie, si de asemenea prima expozitie a Helgai. Domnul Schill i-a dat doar "Excelent" simplu atunci, dar mi-a spus, in ring, ca depinde numai de mine daca acest ciine va deveni unul bun, sau nu. De asemenea, dupa concurs, a fost de acord sa imi detalieze cum trebuie sa ma ocup de un Chow.
Acum doi ani, d-l Schill m-a suparat, desi... avea dreptate!!!! Ce s-a intimplat: la Expo canis Bucovina 2004, m-am prezentat cu Helga si Olga, la clasa "deschisa". A venit, la "masculi juniori", si un pui al Helgai, din prima serie. Eu speram sa cistige BOB puiul Helgai (pentru ca parintii se dovedesc cu adevarat buni abia atunci cind puii pe care i-au nascut ii depasesc, asa cum un maestru e un maestru adevarat doar daca la un moment dat e depasit de discipol!). Din pacate, nu s-a intimplat asa. Puiul Helgai a luat Excelent 1 si RPJ, dar BOB a luat Helga, batindu-i atit pe Olga (Chaitan Legend Chow Charisma) cit si pe puiul ei (Ash Midnight Caller). Cum spuneam, nu mi-a convenit decizia d-lui Schill, dar, dupa ce a explicat de ce a luat-o, am inteles-o si i-am dat dreptate. Cred ca asta e foarte important la un arbitru: SA EXPLICE pe larg fiecare decizie!
In ceea ce-l priveste pe domnul Molnar Zsolt, aceleasi lucruri sint valabile si despre el. Dar domnia sa mai expune o calitate esentiala pentru un arbitru: CONSTANTA. Tot din propria mea experienta: in mai 2002, Helga a luat la Constanta "Excelent" simplu, de la domnul Molnar Zsolt. Evident, nu am fost foarte bucuros. Peste doar trei luni insa, in august 2002, la Suceava, prezentindu-se mai bine, a primit "Excelent 1" si CAC. Intre cele doua calificative distanta nu este foarte mare, si mai ales poate fi justificata de o prezentare mai buna a cinelui, de o blana mai buna etc. De aceea spn ca domnul Zsolt mi s-a parut constant (fata de Cristian Stefanescu, care i-a dat Helgai, in martie 2002, la Bucuresti, doar... "Bine", pentru ca apoi, dupa doar sase luni, in septembrie, la Tg Mures, sa ii dea... "Excelent"!!! Ce schimbari ce pot aparea la un ciine in doar sase luni pot justifica acesta diferenta enorma?!?)
Nota pe care o dau eu celor doi arbitri: daca domnului Muntean i-am acordat 8,00 (si am spus ca este cel mai bun arbitru pentru chow in Romania), atunci d-lor Schill si Zsolt le acord 7,50.
Puncte slabe: in afara de faptul ca nu sint crescatori de Chow, ca nu se intereseaza mai indeaproape de fenomen, ca d-l Muntean, si ca arbitreaza cam multe rase, din diverse grupe, eu nu am remarcat puncte slabe personale ale acestor doi arbitri.
Astept parerile voastre despre ei!
mugur
Stateam si ma intrebam citind ce scrieti... Voi va duceti cainii in concursuri. Eu am sa il duc ca sa imi iau dreptul de monta si atat. Am motivele mele, chiar de s-o nimeri ca Nanook sa fie un caine bun. Daca arbitrii vor gasi situl, sansele sa nu se irite la anumite afirmatii sunt cam mici. Chiar daca sunt oameni maturi, etc, nu e asa simplu pe cat pare. Asa ca vreau eu sa vad cine da aici note MICI unui arbitru. Cum ar fi "corcita cu ceva dar nu stiu cu ce"... la faza asta dadeam in boala copiilor.
Andrei Stavila
Mugur,
Am inceput cu arbitrii pe care eu ii consider buni, de aia notele sint deocamdata relativ mari... stai sa vezi ce va urma...
Cit despre faptul ca unii s-ar supara, ma doare prin partile moi... Hai sa iti spun ceva.
Eu sint doctorand la filosofie, la zi, adica sint platit sa.... citesc si sa scriu. Teoretic, trebuia sa fi intrat deja in sistem, dar nu am facut-o, pentru ca, la un moment dat, am descoperit cum un prof universitar a plagiat... Cum in acea perioada lucram la un ziar iesean, am scris citeva articole despre asta... a fost o campanie, care s-a terminat cu urmatorul rezultat: proful nu a patit nimic, iar mie mi s-au inchis usile universitatii din iasi pentru totdeauna... De asta m-am si chinuit sa plec in alta parte, aici totul imi este inchis...
Dar asta nu inseamna ca m-am linistit. Si in chinologie sint multe de spus. Ai vazut ca am scris si despre tatal lui Nanook, chiar riscind ca |Adriana si Dan sa se supere pe mine (ceea ce m-ar intrista foarte mult...). La fel voi face si cu arbitrii, stai sa ajung si la ceilalti... Nu ma intereseaza ce se intimpla pe urma... Intr-o zi, stiu ca membrii clubului imi vor da dreptate, chiar daca eu nu voi mai avea ce cauta cu ciinii in ringurile din Romania.
Poate ca sint un nav, asa cum am fost acuzat de multe ori... Sau, mai pe sleau, poate ca sint un prost, daca cred ca pot lupta de unul singur... Poate asa voi face cu cinii, cum fac si cu cariera meaq universitara: plec, acolo unde nimeni nu ma cunoaste, adica unde nimeni nu ma vrea mort... Si povestea asta este fara de sfirsit...
Ceea ce pot sa iti promit, daca tu ma vei sustine macar moral, este ca voi fi cit pot de obiectiv si absolut sincer si direct aici. Chiar daca celorlalti membri le e frica sa spuna lucrurilor pe nume, asa cum fac eu.
Asta e, fiecare doarme asa cum isi asterne... unii sint fachiri... sau, mai occidental spus, unii sint masochisti...
mugur
Eu am toate motivele sa te sustin, cu atat mai mult cu cat nu imi pasa de ring. Nu asa cum cred "arbitrii" nostri ca ar putea sa imi pese.
Cat despre Bebe, ce pot sa spun eu? Nu l-am vazut niciodata desi as vrea. Dar despre asta in alt post, nu aici.
Andrei Stavila
Imi pare rau ca, din cite vad, nici OviDeus, nici buddhachows nu raspund provocarilor mele in ceea ce priveste arbitrii. Ambii au experienta in ceea ce priveste expozitiile canine si fenomenul Chow. Ii inteleg ca le este teama sa nu se puna rau cu unul sau altul, dar as dori sa fie ceva mai curajosi...
Eu voi continua prezentarea arbitrilor care au dreptul sa arbitreze Chow. Daca vad ca va continua sa fie un subiect atit de sensibil incit lumea sa prefere sa il ocoleasca, atunci, cind voi fi discutat despre toti arbitrii, voi inchide topicul.
Acum, inchei cu Kelemen Atilla seria arbitrilor pe care ii consider de dorit sa ne arbitreze Chow-ul (ceilalti trei sint: Petru Muntean, Molnar Zsolt si Robero Schill). E drept, niciodata cinii mei nu au primit de la acest arbitru mai mult decit "Excelent" simplu; totusi, nu ii pot nega experenta ca arbitru "all round" peste hotare, el avind in acest sens poate cea mai bogata experienta dintre arbitrii din Romania. Poate si datorita gabaritului sau (inalt, puternic, solid) simpla aparitie a acestui arbitru iti impune respect. Neutralitatea lui de chinez, in ceea ce priveste expresiile faciale (l-am vazut foarte rar zimbind si niciodata exteriorizindu-si nervii) te descumpaneste oarecum: Kelemen nu poate fi anticipat, si asta il tine pe expozant intotdeauna in sah. In ceea ce priveste calificativele, desi este in general corect, in acelasi timp este destul de zgircit. Dar asta poate fi si o calitate, atita timp cit, vorba lui OviDeus, ne-am cam saturat de arbitri care arunca cu "Excelent"-uri in dreapta si in stinga...
Kelemen Atilla pare neobosit: pe linga activitatea chinologica, domnia sa este si deputat in Parlamentul Romaniei, din partea UDMR.
Nota: 7.
Exigenta e buna, dar, politic vorbind, ar trebui exersata pe crescatorii profesionisti, care chiar au nevoie de ea. Eu prefer arbitrii care, atunci cind intilnesc expozanti fara experienta, sau ciini fara experienta in ring, sint mai putin exigenti, si incearca sa incurajeze participantii novici. Asta e foarte important, mai ales la noi, unde, in afara de doua - trei expozitii cu traditie, celelalte abia de aduna doua - trei sute de ciini...
De acum inainte vom discuta despre arbitri care mai bine s-ar profila pe alte rase... Daca se vor supara ca ii luam in colimator aici, decit sa se dovedeasca resentimentari, mai bine s-ar intreba de ce s-a ajuns intr-o asemenea situatie...
buddhachows
Deocamdata numai de bine despre arbitrii nostrii.
Dupa CAC Braila imi voi prezenta parerea despre arbitrajul de acolo.
Andrei Stavila
"Deocamdata numai de bine despre arbitrii nostrii"

GABI: De ce "numai bine despre arbitrii nostri?" Tare as fi curios sa inteleg de ce spui asta... Sincer, eu sint convins ca nici macar tu nu crezi ce spui... Ce naiba, doar am discutat despre asta...
buddhachows
Nu pot pune pe tapet chiar tot ce gandesc. Asta e un forum public si multa lume ar fi deranjata. Inca nu am curajul tau.
Andrei Stavila
Gabi: Da, te inteleg si nu te pot condamna. Dar asta nu inseamna ca nu regret enorm... Daca e sa lupt singur
in problema asta, nu stiu ce pot rezolva... Mai mult decit a-i avertiza pe expozantii mai putin experimentati, nu stiu ce pot sa fac de unul singur...

Ma rog, sa ma intorc la lista arbitrilor. Urmeaza... ta-daaaaaammmm.... CRISTIAN STEFANESCU!
Daca intrebi un crescator sau un expozant despre Cristian Stefanescu, reactia de obicei este universala: un semn a lehamite din mina, si o fraza deja cunoscuta: "Pai, la Stefanescu conteaza foarte mult felul in care se trezeste dimineata... daca se trezeste cu fundu-n sus, degeaba ai tu un ciine bun si il prezinti foarte bine...". De notat ca aceasta reactie am intilnit-o la foarte multi proprietari de ciini, indiferent de ce rasa detineau!
In plus, iarasi, foarte multi, s-au plins ca are o memorie de elefant, daca la un moment dat un expozant a cutezat sa il contrazica omul isi aduce aminte, iar data viitoare, in ring, il face varza... Cu alte cuvinte, omul arbitreaza si in functie de cine se afla la celalalt capat al lesei...
Ca atare, ceea ce multi contesta la Cristian Stefanescu nu este atit o slaba cunoastere a raselor pe care le arbitreaza, cit obiectivitatea si moralitatea sa. Nu e obiectiv sa judeci ciinele in functie de cine se afla la celalalt capat al lesei, si nici moral sa il arbitrezi in functie de cit de nervos te-ai trezit...
In rest, ce sa spun... Pentru a fi obiectiv, trebuie sa recunosc faptul ca omul a fost invitat in strainatate sa arbitreze: in Republica Moldova, Israel, ba chiar si in Australia! Asta inseamna ca are o experienta buna, ca este apreciat in "afara": altfel nu ar fi fost invitat! Nu stiu ce sa spun... poate la nivel international omul se mai abtine, "la noi" insa, in ring, e dezastruos...
Un alt punct slab este acela ca nu are nici tact, nici rabdare in ring. Nu are tact: de multe ori se apropie de ciini din spate sau din lateral, pune mina pe ei, iar cind ciinele se sperie il taxeaza imediat drept agresiv, de parca nu ar fi normal pentru bietul ciine sa reactioneze asa...Nu are rabdare: in mod normal, un arbitru bun se apropie de ciine, il lasa sa il miroase, si abia apoi pune mina pe el. Stefanescu nu face asta. Apoi, daca un ciine este stresat si se da citiva pasi inapoi cind el incearca sa il examineze, de multe ori nu ofera sansa expozantului sa repuna ciinele in pozitia de prezentare (alti arbitri sint poate exagerat de rabdatori, cum ar fi Molnar Zsolt, de pilda).
In plus, ii lipseste constanta, o calitate esentiala pentru un arbitru. Asa cum am mai spus, in 2002 an fost cu Helga in martie, la Bucuresti, si am luat doar... "Bine"!!! Ma rog, asta e, daca Helga nu este un ciine mai bun decit atit, nu este vina arbitrului! Dar tot Stefanescu, la doar sase luni de atunci, in septembrie 2002, la Tg. Mures, i-a dat tot Helgai "Excelent". Ori, din punctul meu de vedere, unul si acelasi ciine nu poate primi aceste doua calificative atit de indepartate unul de altul: nici o diferenta in calitatea blanii, prezentare, starea de spirit a ciinelui etc. in cele doua concursuri nu poate justifica o asemenea diferenta.
Totusi, un punct foarte bun al lui Cristian Stefanescu este faptul ca el este intotdeauna atent si la prezentarea ciinelui, la "Handling", si de multe ori consemneaza acest lucru in foaia de arbitraj (intr-adevar, multi arbitri ar trebui sa faca acest lucru).
Nota pe care i-o acord: 5.
Daca este un cunoscator relativ bun al raselor (spun "relativ" penru ca, in opinia mea, un arbitru "all round" nu poate sa se mentina la curent cu toate trendurile de la toate rasele), asta nu te ajuta cu nimic, daca idiosincraziile personale ii influentzeaza deciziile in ring.
Concluzie: un arbitru DE EVITAT. Nu cred ca v-ar conveni sa cheltuiti multi bani pentru o expozitie, si cind ajungeti acolo sa luati un calificativ mult sub valoarea ciinelui dumneavoastra, doar pentru ca Stefanescu nu si-a baut cafeaua dimineata...
(Nota: de ceva timp, Cristian Stefanescu a devenit presedintele AchR... Sper sa nu aiba nici unul dintre noi probleme pentru ceea ce am scris aici... Iar daca eu nu am dreptate, si domnul Stefanescu este total opus modului in care l-am prezentat eu aici, atunci evident ca va aborda cu maturitate spusele mele si nu se va supara... smile.gif )
Mickey
Buna la toti,

Voi vorbiti de arbitri romani, dar intrebati-o pe Adriana cum a fost in toamna la Bucuresti cand un "destept" de rusnac a vrut sa-l scoata din ring pe Darky al lui Ionut pe motiv ca este "suspect" de negru cainele. Am urlat cu totii la el. mad.gif
buddhachows
Cunosc cazul!
Rusine arbitrului!!!
Andrei Stavila
Mickey: Am considerat ca trebuie sa incepem discutia cu arbitrii romani de chow, si motivele mi se par evidente. Asa cum am mai spus la debutul topicului, dupa aceea va fi necesar sa discutam si despre arbitrii straini, despre cei cunoscuti ca specialisti in Chow si / sau despre cei care mai arbitreaza Chow in Romania.
Cit despre arbitrul din Rusia, imi pare rau, dar nu cunosc cazul. Daca nu iti e teama sa scrii, atunci te invit pe tine sa ne spui pe larg: cum il cheama pe arbitru, ce a scris in foaia de arbitraj, la ce anume s-a referit cind a spus ca e "suspect de negru" (la pigmentatia blanii, a gurii etc.) etc. In plus: cum probabil arbitrul nu a vorbit romana, ci rusa sau engleza, esti sigur ca traducerea a fost cea corecta (in cazul in care s-a referit la blana, atunci chiar e ciudat)?!
Altfel, raminem in ceata, asa cum eram si inainte...

Gabi: Daca il cunosti, de ce nu ne povestesti acest caz? Sau preferi sa taci si atunci cind e vorba de straini? Stai linistit, rusul acela banuiesc ca nu stie limba romana...
buddhachows
Povesteste tu, Mickey!
chaitan
QUOTE(Andrei Stavila @ May 26 2006, 02:33 PM) *

Mickey: Am considerat ca trebuie sa incepem discutia cu arbitrii romani de chow, si motivele mi se par evidente. Asa cum am mai spus la debutul topicului, dupa aceea va fi necesar sa discutam si despre arbitrii straini, despre cei cunoscuti ca specialisti in Chow si / sau despre cei care mai arbitreaza Chow in Romania.
Cit despre arbitrul din Rusia, imi pare rau, dar nu cunosc cazul. Daca nu iti e teama sa scrii, atunci te invit pe tine sa ne spui pe larg: cum il cheama pe arbitru, ce a scris in foaia de arbitraj, la ce anume s-a referit cind a spus ca e "suspect de negru" (la pigmentatia blanii, a gurii etc.) etc. In plus: cum probabil arbitrul nu a vorbit romana, ci rusa sau engleza, esti sigur ca traducerea a fost cea corecta (in cazul in care s-a referit la blana, atunci chiar e ciudat)?!

Gabi: Daca il cunosti, de ce nu ne povestesti acest caz? Sau preferi sa taci si atunci cind e vorba de straini? Stai linistit, rusul acela banuiesc ca nu stie limba romana...

Draga Andrei,
am vazut raspunsul tau referitor la arbitrajul cainelui negru. E vorba despre cainele lui Ionut Chaitan Legend Chow Darkstar, arbitrul se numeste Khomanszuritze, e din Rusia. Facea referire la blana cainelui. Traducerea a fost facuta de presedinta clubului de ogari din Bucuresti, fata stie extrem de bine limba,deci a fost o greseala a lui sau mai corect spus necunostinta deoarece a afirmat ca nu a vazut niciodata un caine atat de negru. Adriana si Dan

Mickey
QUOTE(Andrei Stavila @ May 26 2006, 02:33 PM) *

Draga Andrei,

In nici un caz nu imi este teama sa scriu. Nu am de ce sa-mi fie. Timp nu prea am...Acum sunt la Adriana si am preferat sa-ti raspunda ea direct, insa a uitat sa-ti scrie ca "desteptul" a insinuat ca Darky este vopsit. In opinia lui, daca nu ar fi fost vopsit ar fi trebuit sa aiba macar un fir de par alb. In concurs erau inscrise niste "trichinele" negre (pe care de altfel nu le-a scos din bine si foarte bine) care erau pline de par alb si gri, pe care domnul arbitru le-a dat exemplu de culoare neagra la chow-chow.
Oricum, in final "excelentul" a fost al lui Darky, dar pe foaia de arbitraj a scris ca "blana este suspect de neagra".

Andrei Stavila
Adriana si Dan: va salut, ma bucur ca ati raspuns si sper sa discutam mai des pe forum!
Cit despre arbitrul respectiv, ce sa mai spun, ii dam bila neagra, dar una asa, "suspect de neagra"!
Ma mir tare, eu stiam ca in Rusia Chow-ul e pe al treilea loc ca numar de pui inscrisi in cartea de origini, deci e o rasa populara, cred ca orice iubitor de ciini il recunoaste... Ce-o mai fi fost cu nenorocirea aia de arbitru, nu stiu, zau...
daca nu mi-ati fi confirmat voi asta, nu as fi crezut-o. Ce sa mai spun de cei care, pe strada, imi spun ca Helga mea este pui de terra nova... Probabil, intr-o zi, mi se va spune asta si in ring, si atunci chiar ca imi dau demisia si renunt...
chaitan
Draga Andrei, am citit parerea ta despre Bebe si as vrea sa te contrazic deoarece nu-ti poti formula aceasta parere luand in considerare opinia unui singur arbitru. Am sa postez pentru o justa opinie lista arbitrilor si acalificativelor obtinute in expozitiile la care Bebe a participat(exp: Campionatul Mondial de la Dortmund Germania2003, Campionatul European din Tuln Austria 2005, cainele este RJCh , RCh,BuCh).
chaitan
Revin dupa cum ti-am spus cu lista arbitrajelor lui Bebe si mai stam de vorba.

C.A.C.Buc./22.03.2003/F.Promitator,Rez.Best Baby in show/C.Stefanescu(Ro.)
Dortmund C.M./29.05.2003/Promitator1(puppy)/Ole Straunskjer(DK)
C.A.C.Buc./25.10.2003/Exc.1,RPJ,BOB(jun.)/Huidobro Corbet(Spania)
C.A.C.I.B.Buc./26.10.2003/Exc.1,RPJ,BOB(jun.)/C.Stefanescu(Rom)
C.A.C.Arad/08.11.2003/Exc.1,RPJ,BOB,Inv.Derby(jun.)/Roberto Schill(Rom)
C.A.C.Craiova/03.04.2004/Exc.1,CAC,BOB,Rez.BOG(intermed.)/C.Stefanescu(Rom)
C.A.C.I.B.Timisoara/01.05.2004/Exc.1,CAC,CACIB(intermed.)/Dubravka Reicher(Croatia)
C.A.C.Timisoara/02.05.2004/Exc.1,CAC,BOB(intermed.)Zwi Kupfenberg(Israel)
C.A.C.Targoviste/08.05.2004/Exc.1,CAC,BOB,BOG(intermed.)/Cristina Bambach(Rom)
C.A.C.I.B.Sibiu/15.05.2004/F.B.(intermed.)/Zeev Trainin(Israel) E CORECT????
C.A.C.Sibiu/16.05.2004/Exc.1,CAC,BOB(intermed.)/C. Stefanescu(Rom)
C.A.C.I.B.Sofia/22.05.2004/Exc.1,CAC,Rez.CACIB(intermed.)/Josef Zeidl(Ungaria)
C.A.C.Buc./12.06.2004/Exc.1,CAC,BOB,BOG(intermed.)/Roberto Schill(Rom)
C.A.C.I.B.Buc./13.06.2004/Exc.1,CAC,CACIB,BOB,Rez.BOG/Zidy Munsterhielm-Ehnberg(Finlanda)
Expo Club C.A.C.Arad/03.10.2004/Exc.1,CAC,BOB,Inv.Club/Stefanie Schreiboeck(Austria) Crescatoare de chow-chow
C.A.C.Plovdiv/15.10.2004/Exc.1,CAC,BOB/Andon Todorov(Bulgaria)
C.A.C.Plovdiv/16.10.2004/Exc.1,CAC,BOB/Milan Iovanovici(Slovenia)
C.A.C.I.B.Plovdiv/17.10.2004/Exc.1,CAC,Rez.CACIB/Ernesto Kapra(Italia)
Turneul Campionilor Buc./30.10.2004/Campionul Campionilor/Elke Pepper(Germania)
C.A.C.I.B.Buc./31.10.2004/Exc.2,Rez.CACIB/C.Stefanescu(Rom)
C.A.C.Buc./27.03.2005/Exc.1,Inv./Daniela Beschia(Rom)
C.A.C.I.B.Sibiu/24.04.2005/Exc.1,Inv.,Roberto Schill(Rom)
Campionatul European Tulln/05.06.2005/Exc.4/Huidobro Corbet(Spania)

Admin edit: (adaug urmatorul post)
Draga Andrei sper ca dupa ce vei citi lista iti vei schimba parerea despre Bebe. Vreu sa-ti mai spun ca nu indulgenta arbitrajelor da valoarea unui caine. Referitor la parerea ta despre constanta arbitrilor in acordarea calificativelor urmareste rezultatele lui Bebe(ma refer aici nu doar la arbitrii romani).
Tin sa mentionez ca Bebe(Chaitan Legend Chow Chang) este doar unul din produsii canisei noastre cu astfel de titluri obtinute in expozitii.Pot da multe exemple: Chaitan Legend Chow Loverboy-RJCh,RCh; Chaitan Legend Chow Kary-RJCh,RCh; Chaitan Legend Chow Masterboy-RCh; Sul-Tano-RCh( e veteran acum si nu aveam atunci afixul luat); Chaitan Legend Chow Charisma-RJCh; Chaitan Legend Chow Havanna RJCh,RCh, GrCh(campioana Grecia); Chaitan Legend Chow Darkstar-RJCh viitor RCh; Chaitan Legend Chow Starfire-RJCh viitor RCh si exemplele pot continua.
Nu cred ca e foarte usor sa te mentii in top vreme de 15 ani de cand crestem aceasta rasa.Asteptam si "crescatorii" tineri,proaspeti sa faca macar cat am facut, facem si vom face in continuare pentru chow-chow.
buddhachows
Intr-adevar, sunt ceva ani de "munca" in spate, lucru care se vede in calitatea produsilor. Felicitari!
ioana
QUOTE(mugur @ May 24 2006, 08:12 PM) *

Eu am toate motivele sa te sustin, cu atat mai mult cu cat nu imi pasa de ring. Nu asa cum cred "arbitrii" nostri ca ar putea sa imi pese.
Cat despre Bebe, ce pot sa spun eu? Nu l-am vazut niciodata desi as vrea. Dar despre asta in alt post, nu aici.

Spune in ce" post" si ti se va implini. Esti oricind binevenit la noi sa-l cunosti pe tatal natural al lui Nanook.
ioana
QUOTE(buddhachows @ May 27 2006, 06:14 PM) *

Ioana, mai traiesti? Mai da si tu un semn de viatza!

Am fost mult plecata, imi cer scuze ca nu am mai scris.
Va trimit multe salutari celor pe care ii cunosc iar pei cei care nu ii cunosc ....imi pare bine de cunostinta!
Pe Nanook il stiu de la Cristi Zabava , mi-a trimis si mie poze cu el dupa ce l-a luat Mugur.
Gabi, si tie ti-am trimis parca poze cu tot cuibul nu-i asa ?
Ce mare s-a facut !!! Mare la propriu !
mugur
Spune in ce" post" si ti se va implini. Esti oricind binevenit la noi sa-l cunosti pe tatal natural al lui Nanook.

In primul rand sarumana Ioana, si multumesc ca esti pe forum si ca l-ai crescut pe Bebe. Eu raman la parerea ca puteam sa ma dau eu in cur si in cap ca Nanook nu era asa daca nu avea si in sange... Punctul doi, daca faci click pe numele meu, aici in forum, ai sa descoperi o multime de metode prin care pot fi contactat si mi se pare de bun simtz sa vin cand spui tu nu cand vreau eu. Daca e dupa mine, vin ORICAND.
Cat despre cat e de mare Nanook smile.gif...nu e doar mare.
Abia am venit de pe munte. Am sa scriu in "Povesti cu caini" cum a fost si am sa pun si poze cu Nanook de pe munte. A fost cu mult mai bine deca orice as fi sperat eu si desi a urcat la 1800m (plecat din timisul de jos) cine a facut urcusul ala si cu spatele gol si tot stie ce vorbesc...
ARCHON
Buna , am si eu sa te condrazic andrei pentru bebe...eu il am vazut pe bebe in realitate in expozitie in bucuresti anul trecut...e un caine super.eu am participat in mai multe de 20 de expozitii in grecia si in romania...crede ma mai bun chow chow nu am vazut.Cred ca dupa Chaitan e el…Canisa Chaitan Legend Chow parerea mea e una dintre cele mai serioase...ca sa nu spun si se supara cineva...cea mai serioasa crescatoria de chow chow in romania...nu cred ca alta crescatoria de chow chow sa aiba atitea campioni in tara...si nu e doar asta...adica ce caini reproduci ...ca poate oricine sa aiba noroc sa ia o linie buna si sa faca pui.de calitate ...nu inseamna asta ca esti bun crescator ..conteaza si crescatorul sa fie om si sa nu il intereseaza doar cistigul....si o sa va dau un exeplu...poate sa se supere andriana si dan ca spun in public asta dar mie imi a ramas in minte...eu habar nu aveam de chow chow....atuns ieram student de medicina generala in bucuresti si stateam in aceasi bloc trei greci care am cumparat 3 fratii de chow chow 2 femele si un mascul(toti 3 au luat titluri la expozitii) la jumate de pręt din ce dadeau alti atuns niste maimute….dar noi iti spun atuns habar nu aveam…eu am cumparat ultimu o femela care cint am adus-o acasa am vazut ca lacrimeaza la ochi…am fost la medic veterinar si imi a zis ca are entropio…ceva f frecvent la chow si care se rezolva f usor..eu mam suparat si am sunat lui dan sa ii spun asta…si el imi a spus …vino acuma sa iti alegi alt pui si nu il mai tii pe asta niti o zi acasa ca dupa o sa il iubesti si nu o sa poti sa il scimbi…asta inseamna sa fii crescator serios…si imi il a scimbat si imi a dat si cel mai buna femela care o tinea pt el cu conditia sa o duc la concursurii…dupa asta ne am facut prieteni buni…si ma au ajutat fff mult la orice ii am cerut si din cauza lor ca ma provocau sa ma duc la expozitii acuma cainele meu e campion in 2 tarii.Si se bucurau mai mult de cit maine cind cistiga cainele meu sin u cum fac alti crescatori ca se supere daca ii plece din greseala un caine bun din mainile lor…Pentru mine asta inseamna sa fii bun crescator…
ARCHON
Si de domnul stefanescu tot am sa iti spun ca pe mine ma arbitrat de 4 ori si cu chow chow si cu un Drahthaar in romania si in grecia...si pt ca am discutat mult si cu el...eu cred ca e unu dintre cei mai buni si seriosi arbitrii romanii...si cunoaste meseria.Multi spun cum ai zis ca nu da titlu si o sa iti explic dece......si mie prima data ma arbitrat si imi a zis ca cainele meu nu are nici un defect e superb dar nu ii dau titlu...si cind il am intrebat dece?.. imi a zis ca nu e in forma...atuns eu nu puteam sa inteleg ce vrea sa spune cu asta...dar cind am vazut in alta expozitie cainele meu sa fie in forma si sa nu ii lene si sa merga altfel in ring am inteles ce vroia sa zica...si ii am dat dreptate.Eu am inteles ca vrea cainele in timp ce este in ring sa fie acolo in ring...nu sa viseze...parerea mea.
Andrei Stavila
Ei, iata ca a trecut si "Galati"-ul si "Braila"... Impresiile care urmeaza sint absolut personale si, deci, supuse erorii:
1. La Galati nu au fost prezentati decit doi Chow: Bozo Blue Blood (un pui de al Helgai) si inca o fetitza, chiar din Galati. A arbitrat, evident, "mon cher" Cristian Stefanescu, iar Chow-ul, evident ca intotdeauna, a intrat in ring cam pe la sfirsit.
Aici fac o paranteza. Am discutat la un moment dat despre arbitrul Kelemen Atilla. Ceea ce am uitat sa mentionez, spre cinstea lui, este urmatorul lucru: acum citiva ani, la Tg. Mures, el arbitra, printre alte rase si grupe, si rasele din grupa a V-a. Dar acestea din urma intrau tocmai la sfirsit in ring, si in coditiile in care caldura era insuportabila, va dati seama cum s-ar fi prezentat un Husky, de pilda, fie el de la Augustin Ionescu sau de la Melania Margineanu... Ei bine, domnul Kelemen Atilla a schimbat ordinea intrarii in ring, spunind ca e o crima sa lasi "nordicii" in canicula atita timp... O asemenea remarca de bun simt nu am mai intilnit de atunci. Cine nu intelege de ce este o "crima", sa se gindeasca la situatia opusa: luati un ciine mexican fara par si mergeti cu el la un concurs la mijlocul lui decembrie. Tineti-l, fara hainutze, cam de pe la 8 dimineata pina pe la doua-trei dupa amiaza, si apoi mai discutam...
Revin: prin Galati sint foarte multi plopi, asa ca in Parcul Televiziunii "ningea" cu puful specific plopilor... era o imagine super romantica, dar nu si pentru arbitri, care se enervau tot mai mult... Sa nu mai adaug si faptul ca, la un moment dat, cu doar un sfert de ora inainte sa intre Chow-ul, a inceput sa picure zdravan...La Chow, rezultatele au fost dezastruoase: fetitza din Galati a luat doar "Bine", iar Bozo doar "Excelent".
Acuma, despre acea femela pot sa va spun ca tot Stefanescu i-a dat anul trecut "Excelent", iar Molnar Zsolt, daca nu ma insel, anul acesta, "Excelent I" si CAC... Judecati si voi diferenta... apropo de constantza arbitrilor...
Cit despre Bozo, in foaia de arbitraj totul e scris la superlativ, in afara de faptul ca, vezi draga-doamne, ar avea blana in schimbare... cit de "in schimbare" e blana veti putea si voi, pt ca am de gind sa poztez citeva poze cu el. Apoi, nu a vrut sa arate dintii din prima, dar pina la urma i-a aratat. Insa, asa cum spuneam si in alt post, Stefanescu nu are rabdare si nu ofera a doua sansa. De aici, "Excelentul" simplu...

A doua zi, la Braila, lucrurile au stat cu totul altfel: Au fost tot doi Chow, de data asta Bozo (proprietar: Irina Amariei) si Zhacklyn a lui Gabi. Intr-adevar, Ioana, concursul a fost echilibrat, intrucit nici eu nu stiam care merita BOB! In ring am intrat eu cu Bozo, ciinele a evoluat perfect si de aceea a cistigat. Putea foarte bine sa cistige Jacklyn, si nu as fi contestat rezultatul, dar la ea a aparut aceeasi problema eterna: temperamentul... De fapt, aceeasi lipsa de educatie o avea si Bozo, pina dupa expozitia de la Suceava... apoi am inceput sa lucrez cu el, si rezultatele s-au vazut in doar doua saptamini (deci, Gabi: SE POATE!!!)
Rezultatele cred ca le-a scris si Gabi:
Zhacklin: Excelent I, CAC, Best Female, BOS
Bozo: Excelent I, CAC, Best Dog, BOB, ResBOG
Sa revin. MIHAIL MUSAT, arbitrul Chow-ului la Braila, a arbitrat pentru prima data aceasta rasa, cel putin asa mi-a spus Dan Arsenie. Si cu siguranta asa este, s-a vazut ca avea proaspat in minte standardul Chow-ului: ca un singur exemplu, el a observat nca Bozo are labele din fata putin indreptate spre exterior, si nu drepte, conform idealului (Stefanescu nu observase asta!). Deci, pot spune ca are standardul bine invatat (altfel nu ar fi depistat un asemenea defect mai mic, si care se depuncteaza foarte putin). Insa, evident, nu este experimentat in Chow, asa cum este in ceea ce priveste ciobanestii romanesti, de pilda...
Un alt lucru bun la acest arbitru: ca si Petru Muntean, nu se margineste sa dicteze secretarului de ring, ci explica atit expozantilor, cit si publicului deciziile luate.
Totusi, un lucru m-a facut sa nu imi placa deloc. Pina la Chow, la toate rasele, expozantii intrau in ring si incepeau imediat sa faca o tura de ring, asa cum de altfel este si normal. Asa am incercat sa procedez si eu, dar arbitrul a inceput sa tipe la mine: ca de ce fac dupa cum ma taie capul, ca trebuie sa astept sa imi spuna el ce sa fac etc. (la fel a patit si Gabi, dar el nu prea are scuza, daca ar fi fost atent la ce am patit eu nu o mai patea si el smile.gif ). Singura explicatie pentru o asemenea atitudine era faptul ca omul se plictisise si se grabea... Pina la urma, nu l-a interesat mersul Chow-ului in ring decit pe diagonala, din fata si spate. In cazul asta, daca Olga mea cea lenesa nu era napirlita, o puteam aduce si mai impuscam foarte simplu inca un CAC...
Spre deosebire de Mihail Musat, exista si un arbitru care pur si simplu iti facea placere sa il urmaresti. La ringul alaturat, dedicat terrierilor si altor ciini de vinatoare, oficia Lavinia Steer! Nu va pot spune ce placut era sa o urmaresti, sa o vezi cum pur si simplu era destinsa, se vedea pe fata ei ca se bucura de faptul ca se afla in ring, punea mina pe ciini, ii mingiia, vorbea cu ei... O asemenea aparitie, mai rar! Cinste Laviniei Steer (sper ca intr-o zi isi va extinde competentele si la Chow...)
Nota pentru Mihail Musat: 6.
E adevarat, datorita lui, Bozo a ajuns sa obtina ResBOG, dar asta nu ma impiedica sa fiu obiectiv. Lucruri bune: are in minte proaspat standardul; isi explica deciziile. Lucruri rele: lipsa de experienta la Chow; s-a grabit sa termine si nu a oferit Chow-ului o prezentare adecvata, pe care o merita. In modul de comunicare cu expozantul, parerea mea este ca a fost cam lipsit de bun simt atit fata de mine, cit si fata de Gabi.
Sigur, toate aceste observatii imi sint prilejuite de o singura intilnire cu acest arbitru, deci ele pot fi foarte bine gresite. Mie nu imi ramine decit sa sper ca buna cunoastere a standardului si-o va imbunatati cu cit mai multa experienta, si ca modul in care comunica cu expozantul se va imbunatati deopotriva...

Chaitan: Dragii mei Adriana si Dan, cred ca m-ati inteles gresit. Nimeni nu este chiar atit de nebun, sau de nesimtit, incit sa nege rezultatele voastre si ale canisei Chaitan Legend Chow. Rezultatele le stiam si eu in mare parte, deci nu era nevoie sa le reamintiti decit pentru cei care nu le cunosc.
Doi: nici rezultatele lui Bebe nu le neg, si nici nu le spun ca nu le merita.
Trei: tot ceea ce am vrut eu sa spun este urmatorul lucru. Indiferent de arbitraje, si dincolo de ele, cinii nostri ramin ciinii nostri. Le cunoastem calitatile si defectele mai bine decit le vor cunoaste vreodata arbitrii (pentru ca handlingul are trucurile lui, si nu intotdeauna arbitrul poate vedea totul...). Iar eu nu ma refeream aici la rezultatele lui Bebe, ci la modul in care l-am vazut eu. Si aici mi s-a parut ca are aceeasi problema cu Olga: miscarea, vivacitatea. Problema e ca as vrea sa lansez o dezbatere pe tema: cum putem ajunge in Romania ca toti cateii Chow campioni in ring sa poata fi campioni si la un mers bun si la anduranta, asa cum sint cinii lui Ovideus sau mama lui Nanook... asta era tot, in nici un caz nu voiam sa neg ceea ce nu poate fi negat... Ba mai mult, in rindul puilor crescuti de voi si care au devenit apoi campioni se afla si Olga mea, deci nu pot decit sa va multumesc si sa va fiu recunoscator...

Ioana: eu nu te cunosc inca, dar iti stiu catzeii si iti spun bine ai venit!

Archon: iti respect opiniile, si tocmai asta e important pe forumul nostru, sa avem cit mai multe si mai diferite... Un singur lucru voiam sa spun: sint de acord cu tine ca cei care se supara ca le-au scapat un ciine bun din canisa nu sint crescatori adevarati... Vreau sa iti spun ca la Braila eu l-am prezentat pe Bozo, un produs al canisei mele, nu stapinii lui. Iar bucuria am sarbatorit-o cu totii, ca o adevarata familie
ioana
"domnul Kelemen Atilla a schimbat ordinea intrarii in ring, spunind ca e o crima sa lasi "nordicii" in canicula " toata stima si un exemplu de urmat pentru restul arbitrilor.Mai ales ca le sta in putere sa schimbe ordinea in ring.Este imbucurator sa constatzi ca unii se mai preocupa si de conditiile de arbitraj , nu arbitreaza doar "pe banda " .....

Andrei : intr-adevar , aceasta este o mare problema. Din pacate dupa cum vezi la noi majoritatea concursurilor sunt programate in sezonul cald. Organizatorii lipsiti de mila pentru rasele cu blana abundenta , nu iau in calcul mai niciodata ca macar locatia aleasa sa asigure ceva conditii de umbra sau racoare . Din pacate sa stii ca si in strainatate , chiar daca serviciul medical veterinar este foarte prompt , nu prea se asigura conditii pentru aceste rase in sezonul de vara. Mondialele si europenele la care am fot noi cu bebe s-au tinut in iunie( !) si ne-a fost foarte greu sa asiguram cainelui confortul termic. La Tulln anul trecut am avut mare noroc ca a plouat si a fost vreme rece, dar nu poti avea intotdeauna noroc cu vremea...
Probabil ca numarul cainilor cu par scurt este mult mai mare decit al celor blanoshi , de aceea ma gindesc eu ca acesta ar putea fi un criteriu dupa care se programeaza concursurile cind este cald afara.
Oricum insa concursul de club de la noi la care am participat s-a tinut toamna , outdoor, si a fost ok chiar daca a inceput la 12 si s-a terminat la ora 20.
Tin minte ca la un concurs din Bucuresti in iunie 2004 , ( arbitru din Finlanda !!!!!) a fost o canicula de nedesris , chiar si oamenii incepusera sa lesine , iar chow a fost arbitrat la urma ! Husky au fost inaintea noastra , dar nici lor nu le-a fost mai bine crede-ma. La urma dupa ce s-a facut Bog-ul , arbitra a invitat invingatorii sa urce pe un podium care era de culoare neagra si statuse toata ziua in acel soare cumplit. Noroc ca Ionutz ( handlerul si dresorul lui bebe )a sesizat ca podiumul era ca o plita incinsa si a refuzat sa urce cainele pe podium. Nu acelasi lucru a facut si proprietara unui Husky care cu toate ca Ionutz a avertizat-o sa nu urce cainele pe podium , nu l-a ascultat si a fortzat cainele care urla pur si simplu de durere ssi se zvircolea ingrozitor .Ca sa vezi ce oameni dementzi !

Admin edit:
Toate posturile ce faceau referire la mers/alura fara referire directa la arbitraje au fost mutate in sectiunea
pentru sistemul muscular-osos in incercarea de a tine forumul structurat corect. Atat cat se poate...
Andrei Stavila
Am tot fost ocupat pe forum cu discutiile despre club si statut, si iata ca nu am mai avut timp sa continui prezentarea arbitrilor de Chow. Acum revin, de data asta cu prezentarea a doua doamne arbitri. Din pacate, si fara sa imi cer scuze pentru ca as ataca doamnele, trebuie sa spun ca nu le pot da note de trecere si nu recomand proprietarii de Chow sa isi duca caiinii in expozitiile unde arbitreaza aceste doamne.

DANIELA BESCHIA: despre domnia ei s-a tot discutat pe acest site. Lui Gabi, la o expozitie, i-a spus ca femela lui adusa din Ukraina, Chow-ul cu probabil cel mai bun pedigree din Romania, ar fi un ciine corcit, dar nu stie sigur cu ce anume... Iar fetitei mele Olga, la o alta expozitie, i-a dat doar "foarte bine", desi sarmanul ciine tocmai cistigase titlul de Campion de Juniori....
Discutiile nu isi mai au rostul. Nu numai proprietarii de Chow sint exasperati de aceasta doamna. Ajunge sa stati la marginea ringului unde arbitreaza dumneaei, si veti auzi imediat ce spun expozantii...
Nota: 3
Sfat: DE EVITAT!

MIHAELA FRANGOPOL: cei mai vechi in ale chinologiei isi mai amintesc, poate, ca defuncta revista "Ghidul canin", in special prin domnul Florian Irimia (un om pe care il apreciez foarte mult, si il admir pentru calitatea profesionala si cea morala), a declansat chiar o campanie de presa impotriva acestei persoane... Este un arbitru lipsit complet de etica. Intr-un concurs la care nu era arbitru a intrat asa, nitam-nisam, in ring, si a practicat double-handlingul, ceea ce este interzis de FCI.... Nenorocul ei a fost ca cineva a fotografiat-o si totul a iesit la iveala... Apoi, de multe ori venea pe la concursuri unde, iarasi, nu era invitata sa arbitreze, numai pentru a pune o vorba pe linga vreun coleg arbitru pentru a cistiga un ciine sau altul... Asa s-a scris in presa acum citiva ani, si asa am putut remarca si eu, in urma cu citiva ani la Tg Mures, unde a venit sa puna un cuvint bun chiar pentru un.... Chow! Acuma, nu zic, Chow-ul era frumos si merita oricum titlul, dar gestul doamnei Frangopol a fost foarte urit.
Ca sa se vada ca sint obiectiv, precizez ca nu spun toate acestea din cauza ca le-ar fi dat fetelor mele calificative proaste. Dimpotriva: sub arbitrajul ei, la Expo CAC Iasi din 2004, Olga a obtinut Excelent I, CAC si Res BOG.
Asa ca intotdeauna, obisnuiesc sa judec abitrii indiferent de ce calificative dau ciinilor mei.
Nota: 4
Sfat: DE EVITAT!
Andrei Stavila
Am ajuns, acum, la o categorie mai ciudata de arbitri acreditati sa arbitreze Chow. De-a lungul celor cinci ani petrecuti prin ringurile expozitionale, eu nu m-am intilnit cu acesti arbitri. Nu spun ca nu au arbitrat Chow - ci doar ca nu m-am intilnit eu cu ei. Este vorba de: Robert BAMBACH, Ioana IRIMIEA, Cristian STAVARACHE, Mugur Cristian STEFĂNESCU, Cristian VÂNTU.
Am spus ca aceasta categorie este "mai ciudata" pentru ca nici nu am auzit de la vreun proprietar de Chow sa fi fost arbitrat de ei - ceea ce ma duce la concluzia ca acesti arbitri nu au prea arbitrat Chow decit sporadic. Ca atare, decizia lor nu este una de luat in considerare, din moment ce nu au experienta in arbitrarea Chow-ului.
Daca totusi gresesc, si sincer m-ar bucura sa fie asa, atunci astept opiniile celor care au avut experiente cu arbitrii mai sus numiti.

Necunoscind aesti arbitri, evident ca nu imi permit sa le dau note.

As avea o singura precizare, in legatura cu Ioana Irimiea: intrucit cred ca i-am intrevazut, din multele sale articole publicate in "Ciinele meu", o coloana vertebrala extrem de dreapta, si stiind cit de rigida (in sensul bun al cuvintului!) este coloana vertebrala a sotului domniei sale, personal cred ca nu voi avea surprize in ring, daca voi fi vreodata arbitrat de ea.
ioana
Fata mea ,Cleopatra , a fost arbitrata de Ioana Ieremia in 7 iunie 2003 la CAC. a doua zi la CACIB a arbitat-o un arbitru crescator de chow din Spania Pascual Asensi Peinado . Postez foile de arbitraj si nu comentez. Adriana poate sa confirme , ea a fost cu Cleopatra in ambele zile de concurs.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.