ioana
Jun 6 2006, 03:51 PM
Din pacate aceasta persoana nu a contactat forumul, consider ca anuntul trebuie sters.
OviDeus
Jun 8 2006, 11:57 PM
Va salut din Munchen...as fi vrut sa fie un salut mai vesel (sunt in vacanta) dar am primit o veste f trista si-mi vine sa alerg pana acasa, sa-mi iau un Kalashnikov si sa-i imprastii creierii unui imbecil...caruia i-am incredintat o catelusha de Chow (Ana...dupa numele mamei mele...) si a avut ideea groteasca ...sa o mute in curte cu 2 Rottweilleri.... care au sfartecat-o efectiv de vie. Nici macar un telefon n-am primit....am primit vestea de la altii...imi vine sa ma urc pe pereti....
Nu stiu cat sunt eu vinovat pentru ceea ce s-a intamplat...nu stiu sa scriu ceea ce simt acum...nu mai pot face nimic acum decat sa sfatuiesc toti crescatorii SA SE ASIGURE CU TOATE MIJLOACELE OMENESTI POSIBILE CA CEL CARUIA II INCREDINTEZI CATELUL VREA, POATE SAU CEL PUTIN INVATA SA AIBA GRIJA DE CATEL !!!!!!!!!! Si ca ii pasa! Altfel o sa simtiti ceea ce simt eu acum....si nu doresc la nimeni asta...
Cainele nu se face cadou, cainele nu e un telefon mobil sau o masina cu care sa te falesti si de care sa te lepezi cand apare un model mai nou, pretul unui caine nu se negociaza ci se apreciaza, putini oameni sunt demni de Chow! Sfatuiti pe cei imbogatiti si dornici de frumuseti rare sa-si cumpere tablouri, orice altceva!
INCERCATI VA ROG SA ELIMINATI SINTAGMA "VAND PUI CHOW-CHOW" SI TERMENUL "BURSA".....sunt finantist de meserie si ma omoara termenii astia in momentele astea....
Ma iertati!
mugur
Jun 9 2006, 12:07 AM
Sunt fara cuvinte... Am sa schimb si numele forumului... Nu pot eu sa oblig lumea sa nu scrie"vand" ,doar cel ce il vinde poate face asta... dar am sa-i rog...
Andrei Stavila
Jun 9 2006, 12:51 AM
Ovideus: Te inteleg mai bine decit crezi tu:
1) Unul din puii Helgai a ajuns la copilul unui senator de Iasi, care are in acelasi timp si o firma foarte cunoscuta la nivel national de produse din carne... Am crezut ca va trai perfect, ca nu o sa ii lipseasca nimic... Catzelusha era foarte frumoasa, era rosie, sora cu Bozo. Ei bine, am auzit, TOT DE LA ALTII, ca sarmana a fost uitata in curte, a fost lasata de izbeliste si s-a imperecheat (la sase luni, la prima serie de calduri!) cu un maidanez, iar cind era gravida a cazut intr-un santz si a murit! A fost gasita in santz... Degeaba am fost revoltat, revolta mea nu a readus-o la viatza... Era puiul de care ma indragostisem efectiv, si am plins foarte mult cind am dat/o, pentru ca pur si simplu nu imi permiteam sa mai tin inca un ciine in plus...
2) In prima serie de pui a Helgai, exista un mascul rosu, care a ajuns la un proprietar de restaurant din Birlad. Omul il iubea forte mult, a dorit Chow pentru ca mai avusese unul, care murise la doi ani calcat de o masina. A tinut atit de mult sa ii dau puiul asta, incit m-a induosat. Insa anul trecut, prin octombrie, omul m-a sunat foarte suparat, pentru ca ii murise si acest pui, tot la vista de doi ani. O moarte stupida: a mers c ciinele la veterinar, penru rezolvarea unei otite banale. Cum ciinele nu era foarte bine educat, a trebuit tranchilizat. Medicul, nepriceput, i-a facut o doza de anestezic, dar la marimea cinelui nu a fost de ajuns... Asa ca i-a mai facut (DIN PROSTIE!!!!) INCA UNA, iar inima saracului ciine a cedat, pur si simplu... Am fost iarasi foarte suparat atunci cind am aflat vestea, si omul era terminat, poate de asta nici nu a mai avut putere sa il dea in judecata pe acel medic...
In timp, am ajuns la concluzia ca lucrurile astea se intimpla, Ovidiu. Nu le putem controla suta la suta, oricit am dori. Sigur, ceea ce e mai dificil e ca tot noi ne invinovatim... Si regretul cel mare tot al nostru e...
Un gind bun din Iasi, vacanta placuta in continuare! Eu iti sint aproape, pentru ca stiu ce simti!
alexxa_sandy
Jun 9 2006, 07:59 PM
imi pare fff rau pt catei...stiu cum este sa pierzi o fiinta din vina unor oameni nepasatori si cateodata fara experienta

inainte de a vinde sau de a oferi cadou un catzel, ma asigur cui i-l dau ca sa nu am unele surprize ca nu are grija de el. Sunt sigura ca asa ati facut si voi, dar cum a spus si Andrei, nu poti fi sigur 100 la 100..din pacate.
Andrei Stavila
Jun 9 2006, 08:26 PM
asa este, alexxa... si cel mai rau e atunci cind afli ca au murit pui care provin din catzelul de care esti indragostit nebuneste... E ca si cum ti-ar muri proprii nepoti, ba poate chiar mai mult, pentru ca pe nepotii canini TU i-ai mosit, TU le-ai legat cordoanele ombilicale, TU ai stat nopti intregi linga ei, fara sa pui geana peste geana...
E crud si nu e corect.
Teo
Jun 12 2006, 09:37 PM
Foarte trist, si eu cu blanosii suntem langa tine. Stiu ca e greu, insa cred ca aproape toti am fost intr-o situatie asemanatoare. Uneori oamenii isi doresc asa de mult un catel frumos incat uita ca-si doresc un catel in primul rand. Sunt frumosi de poevste insa sunt tot catei, nu bibelouri si trebuie tratati cu responsabilitate.
Ce idiot de om!
ioana
Jul 7 2006, 10:28 AM
alexxa, spuneai la inceputul lui mai ca Arthurica a montat o femela si ca asteptati pui . Spune-ne si noua daca a fatat femela poate ne arati si poze cu puiutzii !
alexxa_sandy
Jul 7 2006, 12:18 PM
Da Ioana, a fatat in 6 iulie 6 puiuti . Inca stapana femelei nu le-a facut poze, dar cu siguranta cand le voi avea, le voi pune aici. Sunt o bunicuta fericita!

Abia astept sa-i vad!
ioana
Jul 7 2006, 12:24 PM
Felicitari , Bunicutzo !!!
Cite fete , citzi baietzi ce culori ? Povesteste-ne despre monta si cum e mama puilor ca pe fericitul tatic il stim !
alexxa_sandy
Jul 7 2006, 12:25 PM
Inca nu stiu cati baieti si cate fete sunt, dar stiu ca sunt toti roscati. Mamica este la fel si ea roscata, are pedigree, dar din pacate, stapanii au cumparat-o la varsta de 3 ani(acum are 4) si nu au dus-o la expo din lipsa de timp. Monta s-a facut la noi acasa, la inceput Cris (asa o cheama) il cam respingea si nu-l lasa sa "lucreze" dar dupa catva timp, a cedat

. Este o draguta, e foarte blanda si pisicoasa!
mugur
Jul 7 2006, 12:42 PM
Felicitari. Poate le iei tu cateaua daca e asa cuminte si le-o scoi de 2 ori cand ai expo pe langa tine, ca e pacat...
alexxa_sandy
Jul 7 2006, 05:04 PM
Multumesc Mugur,Ioana! inca nu e sigur dar poate ca vor veni si stapanii lui Cris la DraculaDogShow

.
Felicitari pt puiutzi. Poate reuseste sa le faca poze, sa ne delectam si noi cu botice mici si dulci.
Poate pui si poze cu femela sa o vedem pe mandra mamica. Te rog sa informezi stapanul femelei ca, in cazul in care sunt primii puii, acestia pot primi acte pe care sa scrie "din parinti nearbitrati". Ar fi pacat sa nu stie.
Apropo, am tot vrut sa te intreb, ce arbitraje si titluri are Arthur?
alexxa_sandy
Jul 7 2006, 07:19 PM
Multumesc Teo!
Femela chiar este la prima fatare, am sa-i spun.Multumesc ca m-ai informat.
Arbitrajele si titlurile lui Artur sunt urmatoarele:
2x BOB obtinute in 01-02. 09.2001, cls intermed, arbirtat de Dl. Kelemen Attila si apoi de Dl Petru Munteau
2xCAC obtinute tot in 01-02.09.2001 ..la fel ca la BOB
1xCACIB obtinut in 01.09.2001 arbitrat de Dl Kelemen Attila
1xExc1 - 03.09.2005, clasa deschisa, arbitrat de d-na Paula Heikkinen (Finlanda)
1xExc fara titlu - 04.09.2005 cls deschisa, arbitrat de Dl Petru Munteanu.
ioana
Jul 8 2006, 01:22 AM
Imi pare rau sa aflu ca femela cu care a montat Arthur nu are arbitraje.
Se pare ca degeaba ducem campania de informare pe acest forum ca observ ca montele se fac in continuare fara nici un fel de discernamint. Nu pot sa nu mentionez aici si de a doua monta facuta de Saddam cu aceeasi femela fara arbitraje si fara pedigree la urmatorul ciclu dupa prima fatare . Cainii nu au nici o vina insa e revoltator ceea ce fac stapinii lor ! Chiar daca femela avea arbitraje si pedigree , asa ceva nu se face decit daca nu iti pasa de sanatatea femelei si de calitatea puilor ce vor veni .Din pacate nu se ia atitudine impotriva acestui fenomen ci din contra , curg felicitarile .....
Lipsa intersului stapinilor fatza de pedigree-ul puilor pe care ii adopta nu trebuie trecuta cu vederea , iar dragostea si atasamentul fata de noul venit in familie nu trebuie sa camufleze sau sa scuze aceasta nepasare ! Ginditi-va ca daca vi se naste un copil , cu siguranta il veti iubi si il veti ingriji , dar nu vreau sa stiu ce veti face daca vi se spune ca nu poate primi un certificat de nastere sau vi se spune ca nu puteti dovedi ca sunteti parintii lui !
Trebuie sa se intelega ca existenta unui pedigree nu creste pretul puilor este absolut normal si necesar ca un pui sa fie cumparat cu pedigree .Este de datoria stapinilor cainilor care monteaza sa ia in calcul nu numai profitul material de pe urma montei ci si producerea puilor cu acte.
Proprietarul cuibului trebuie sa informeze si sa certifice cu pedigree valoarea chinologica a puilor, arbitrajele si dreptul de reproductie ale parintilor lor sunt mentionate pe pedigree si reprezinta garantia unei descendente sanatoase si pure.
Montele dirijate este o notiune care observ ca nu este inca cunoscuta si practic deloc folosita. Aici poate trebuie explicat mai pe larg rostul arbitrajelor si valoarea calificativelor si titlurilor din concursuri. In expozuitii , cainii sunt arbitrati de niste oameni calificati sa incadreze exemplarul aflat in ring in standardul rasei . Arbitrul are la dispozitie clasele de virsta precum si o plaja de calificative incepind cu satisfacator , bine , foarte bine ,excelent, urmate de titluri Romania Prim Junior (RPJ) , Certificat de Aptitudini de Campion ( CAC), reserve CAC, CACIB , BOB ( sau CMBCR =Cel Mai Bn Caine al Rasei sau Best of Breed in engleza) ma opresc aici deocamdata cit priveste strict titluri la ringurile de rase.
Arbitrii acorda calificative si titluri in functie de cum se prezinta exemplarul din ring in raport cu standardul rasei conform FCI , standard care poate fi gasit publicat pe situl FCI si poate fi gasit cu minim de efort de oricine interesat .De aceea este important sa se faca aceste arbitraje cainilor , cu cit mai multe cu atit mai bine , pentru a se recunoaste cit mai fidel pozitia exemplarului fata de standard.
Aceste arbitraje vor reprezenta valoarea chinologica a cainelui si ii vor da dreptul de monta sau nu.Trebuie sa se inteleaga ca daca un caine nu este arbitrat , indiferent cit de bun il considera stapinii lui, acesta NU ARE dreptul sa se reproduca .
Atentie mare ! Un caine cu pedigree nu implica dreptul sau de monta ! Dreptul de monta se cistiga prin participarea la concursuri si si confirmarea in timp a aptitudinii pentru reproductie.
Astefel , ca sa revin la monte dirijate, un caine , femela spre exemplu ,cu rezultate mai slabe in concursuri , adica cu o medie de foarte bine se va monta intotdeauna cu un mascul care a obtinut titluri si este recomandat pentru reproductie , astfel incit calitatea puilor sa creasca"dirijat" fata de de cel mai slab dintre parinti. Femelele care au obtinut doar bine in expozitii , nu sunt recomandate pentru monte deoarece au potential minim de a transmite calitati si implicit sanatate puilor.
Continuind sa se imperecheze intre ei , la intimplare si pe criterii financiare , caini de calitate slaba sau nici macar cu origine si descendenta dovedita ( adica fara pedigree) nu se intimpla altceva decit sa se inmulteasca problemele de la rubrica de boli si rindurile stapinilor disperati care au cumparat chow si duc in lesa altceva !
Daca tot vorbim aici despre binele si sanatatea rasei si linistea viitorilor proprietari de chow ar fi cazul sa se inceapa , macar printre membrii acestui forum ,sa se ia in vedere aceste aspecte.
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 09:07 AM
Imi pare rau Ioana, dar cand s-a facut monta, nu stiam de toate aceste lucruri...

Dar acum stiu si nu voi mai repeta aceeasi greseala!
ioana
Jul 8 2006, 10:08 AM
Alexxa , tu ai facut o greseala din lipsa de informatie si nestiinta de cauza . Nu ai facut-o voit si intentionat !
Oricum gresala ta , din fericire se mai poate repara, trebuie sa faci ce ti-a scris Teo si sa te ocupi in continuare de informarea stapinilor lui Cris !
Mai grav este ca sunt persoane care stiu despre toate aceste lucruri si totusi le fac.
- trebuie sa verifici daca Cris are pedigree de export si daca este nostrificat in Romania .
Daca pedigreul este unguresc dar nu este de export , nu se poate nostrifica in Romania .
Nostrificare inseamna acordarea de cartea de origine romana ( COR) a unui numar de inregistrare romanesc , prin aplicarea unei stampile si a semnaturii responsabilului COR pe ultima pagina a pedigreeului. Procedura se face prin Asociatia chinologica unde este inscrisa cateaua .
Cainii care nu au origine romana , adica provin cu pedigree din alta tara , dar nu au mentiunea de export pe pedigree, conform regulamentului ,nu se pot inregistra in cartea de origine romana deci in consecinta chiar daca au arbitraje, nu pot da acte la puii pe care ii fac.
- in cel mult o saptamina , daca toate de mai sus sunt in regula , trebuie declarata monta la Asociatia unde femela este inscrisa, pentru a urma procedura regulamentara de eliberare a actelor puilor.
Ioana, ai dreptate, insa Alexxa este numai un copil si nu vad ce bine as fi facut daca as fi fost severa. Ea a vrut sa invete si se vede ca are bunavointa. O sa indrume stapanii femelei, este simplu si au numai avantaje si ei. Speram ca au sa faca ce trebuie.
Apropo, Alexa am sa te intreb mai intai daca anuntul din Dog Magazin la imprecheri este al tau si daca da , te rog sa citesti bine ce scrie si sa corectezi titlurile ca nu sunt in regula.
Revenind la discutie, noi toti trebuie sa fim foarte atenti, o greseala acum la inceput va afecta pe viitor multi caini si aproape toate liniile din Ro.
S-a intamplat si la Scottish si nu vreau sa va spun ce consecinte dezastruoase au fost.
ioana
Jul 8 2006, 12:18 PM
Teo sunt de acord , Alexxa este un copil , de aceea sper ca se intelege din text foarte clar referirile si se delimiteaza cazurile.
Alexxa a inteles totul corect , ea este un membru foarte activ al acestui forum , de aceea cred ca este cazul sa o invatzam ce sa faca , dar daca doar o felicitam si nu-i spunem nimic unde a gresit si ce trebuie sa faca , de la cine sa invete ????
Cu toate ce este doar un copil , si la data montei nu avea informatiile necesare , ea macar a facut monta cu un caine cu pedigree .Ea a procedat cum a stiut atunci , de acum incolo are toate informatiile si experienta noastra la dispozitie .
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 12:29 PM
Ioana: recunosc, a fost greseala mea pt ca am facut monta si imi pare rau.Am sa le spun stapanilor lui Cris sa mearga la Asociatie si sa declare monta. Din cate am inteles, Cris este inscrisa in COR.Inca odata spun: imi pare rau!
Teo: cu siguranta ca vreau sa invat cat mai multe lucruri. Am 14 ani, nu-mi este rusine si daca nu va convine sa mai stau pe forum am sa plec fara sa ma supar. Dar un lucru sa va spun: cainii au fost, sunt si vor fi pasiunea mea!daca nu ma interesau asa de mult, nu intram pe acest forum, sau sa mai caut pe internet informatii despre cresterea , ingrijirea lor, etc...
Cat despre anunt, da, este al meu, am vazut greseala : in loc de BOB scrie BIS. Poate ca ei au gresit, eu nu am scris asa. Anuntul l-am depus acum cateva luni si de atunci apare in continuare

.
Ioana, ai din nou dreptate. Dar ce te faci cu cei care stiu ca fac greseli si care nu au nevoie de explicatii? Majoritatea intra si citesc si nu-si spun parerea, indiferent de ce gandesc. Si nici nu au nevoie de informatii, ca unii sunt informati mai bine ca mine. Sa asteptam o "iluminare"?
Alexa, stiu ca esti bine intentionata si nu, nu am de ce sa vreau sa pleci de aici. In legatura cu anuntul, poti sa le trimiti un mail sa corecteze, daca ai platit tot anul asa o sa ramana?
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 12:58 PM
Anuntul acela este gratuit in limita a 20 cuvinte(parca).Dar am sa le trimit un e-mail.Multumesc de informare!
mugur
Jul 8 2006, 01:06 PM
Eu acum vad toata povestea si nu pot decat sa o felicit pe alexa ca se zbate. Daca la 14 ani aveam un site ca asta si un chow, faceti socoteala voi cum ar fi fost la 37 de ani...
Cei ca ea compun generatia care ar putea sa faca diferenta peste ani.
Andrei Stavila
Jul 8 2006, 01:06 PM
Salut, Ioana!
Ceea ce ai scris tu este de foarte mult bun simtz, eu nu vreau decit sa adaug un exemplu si… o opinie contrara!
1. Exemplul: monta dirijata.
Helga a cistigat, pina acum, urmatoarele titluri si calificative: 9xExc, 5xCAC, 1xCACIB, 2xBOB, 1xResBOG, R+
Dupa cum se poate vedea, ii mai lipseste calificativul maxim in expozitia de club, pentru a deveni Campioana a Romaniei. Daca nu am fost pina acuma la club cu ea, a fost pentru ca mai intotdeauna aceasta s-a desfasurat in septembrie, cind Helga era ba napirlita, ba in calduri!
CU TOATE ACESTEA: in pofida dragostei mele pentru ea, eu stiu mai bine decit arbitrii (cel putin asa imi place sa cred) ce are ea bun si ce nu. Cred, iarasi, ca stiu mai bine decit ei valoarea chinologica ADEVARATA a Helgai, repet, indiferent de dragostea mea pentru ea. Si, din punctual meu de vedere, Helga NU este un ciine de top, chiar daca are citeva calitati importante. Cind am ales masculul, am procedat in felul urmator :
1. Am cautat un ciine campion, indiferent de distantza pe care a trebuit sa o parcurg.
2. Am dorit ca masculul sa fie recomandat pentru reproducere (R+ +), intrucit Helga este admisa pentru reproducere (R+)
3. Am cautat un mascul cit mai mare (dpdv al greutatzii), intrucit Helga e foarte usoara (are 18 kg), si voiam ca puii sa fie mai zdraveni
4. Am dorit ca masculul sa aiba ochi cit mai mongoloizi, intrucit ai Helgai sint mai rotunzi
5. Am dorit ca masculul sa nu aiba un bot prea ursulin (nici Helga nu il are), astfel ca puii sa ii mosteneasca botul Helgai.
6. Am dorit sa vad mai intii rezultatele de la alte monte ale masculului.
Desi imi era foarte usor sa merg cu Helga la Bucuresti, la unul din masculii Adrianei, sau la ai tai (Adriana chiar mi te-a recomandat atunci), totusi mie cel mai potrivit pentru Helga mi s-a parut Oscar, de la Cluj. El era Campion Romania, recomandat pentru reproductie, avea peste 35 kg, ochi de chinezoi. Din pacate masculul are un bot gros, dar din fericire puii au mostenit toti botul Helgai. Nu in ultimul rind, am vazut poze cu puii masculului facutzi cu Tina, fetitza lui Ovideus.
Ca atare, am hotarit sa fac prima monta cu acest mascul, in 2003. Din cei doi (ambii negri) au iesit patru pui: doi masculi negri, un mascul rosu, o fetitza neagra. Din pacate, un mascul negru a murit la nastere.
Cum rezultatele au fost foarte bune (am fost multumit de calitatea puilor, iar masculul negru a cistigat Exc 1 si RPJ de la domnul Roberto Schill – din pacate doar atit, caci pe urma nu a mai fost dus in expozitii), am repetat monta cu acelasi mascul in 2004. Au rezultat cinci pui (un mascul rosu - BOZO, un mascul negru, o fetitza rosie, doua fetitze negre). Rezultatee au fost iarasi multumitoare, Bozo cistigind anul acesta, la Braila, Exc.1, CAC, BOB, ResBOG. E adevarat, nu toti puii au fost atit de buni. Una din fetitzele negre, de exemplu, era prea lunga, par prea scurt etc., nu avea deloc calitate de show, si ca atare nici nu am dorit sa o vind, ci am dat-o gratis unei persoane care o iubeste foarte mult si acum.
Anul acesta am facut a treia oara monta cu acelasi mascul. Au rezultat patru masculi, unul rosu si trei negri, dar trei din ei au murit la nastere, raminind doar Codrutz. Am pus poze cu el pe acest site. Nici pe el nu l-am vindut, dimpotriva, l-am cumparat de la proprietara masculului, intrucit am dorit neaparat sa il dau cumnatei mele, care se va stabili in Franta din aceasta vara. Sper sa devina viitorul campion al Frantzei! ?
Deocamdata, ei si Codrutz stau cu noi, asa ca iti dai seama ce aglomeratie pe metru patrat: trei ciini si patru oameni intr-un apartament inchiriat cu doua camere ! ?
Codrutz este foarte frumusel, are botul asa cum vreau eu, ochii perfecti (nici mongoloizi ca ai tatalui, nici rotunzi ca ai Helgai). As fi dorit doar sa aiba o coama ceva mai mare, dar asta ramine de vazut !
Iata, deci, un exemplu de monta dirijata, care, cred eu, a avut rezultate bune.
2. Opinia contrara: tu spui ca media calificativelor Foarte Bun este o medie slaba, iar ca femelele cu Bine nu ar trebui lasate sa se reproduca. Imi permit sa nu fiu de acord. Daca iti amintesti ce scria pe forum OviDeus la un moment dat, ai sa ma intelegi. El scria acolo ca arbitrii nostri s-au obisnuit sa arunce cu excelenturi in dreapta si in stinga, astfel ca noi am ajuns sa credem ca un Foarte Bun este un calificativ rau. Nimic mai neadevarat ! Daca la noi ar fi arbitrii mai pretentiosi, excelenturile s-ar da mult mai rar, iar un foarte bine ar fi un calificativ bun ! Sa nu uitam, Ioana: un Foarte Bine inseamna ca respectivul ciine e Foarte Bun, si asta nu e lucru putin. De asemenea, Bine inseamna ca respectivul ciine e Bun, si un ciine Bun trebuie sa se reproduca, pentru ca e... Bun !
Alexxa: stai linistita, Ioana a inteles ca nu stiai multe lucruri cind ai facut monta. Nu te-a criticat nimeni, mai ales ca tu esti dispusa sa inveti. Din pacate, asa cum spune Teo, ce ne facem cu cei neinteresati de sfaturile bune?
Din punctul meu de vedere tu esti un membru foarte serios al site-ului si un cistig pentru viitorul club. De asemenea, nu pot decit sa te laud pentru ca l-ai dus pe Arthur in expo si pe el il laud, pentru ca a cistigat califcative si titluri atit de bune! Continua sa inveti, si noi invatam in continuare despre Chow, sa stii. Asa vom avea cu totii numai de cistigat!
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 01:19 PM
Va multumesc tuturor pentru sprijin si incurajare, si promit ca nu va voi dezamagi. Cu cea mai mare placere voi invata din sfaturile voastre!
mugur
Jul 8 2006, 01:26 PM
Alexa, stai linistita ca Ioana a fost ea diplomata dar "discursul" ei era cu bataie lunga si nu spre tine. Tu fa tot ce poti ca sa declarati monta, pt ca puii vor avea pedigree , si chiar daca scrie "din parinti nearbitrati" tot au acte. Data viitoare stii macar ce sa intrebi. Eu ieri, in decurs 5 min, am fost intrebat de 2 persoane daca am pui de la al meu , daca i vand , cu cat, si daca eu nu am cum sa faca sa cumpere si ei. Ambele persoane voiau rosu, si l-au pozat cu telefoanele din diverse unghiuri (ca sa negocieze cu nevestele acasa probabil) . Tine-ne doar la curent despre cum merge cuibul, si imediat cum poti pune poze.
ioana
Jul 8 2006, 01:56 PM
Alexxa, am inteles cu totzii ce s-a intimplat , eu nu sunt suparata pe tine , ma bucur ca ai sesizat greseala si sunt convinsa ca nu o sa se mai repete.Ti-am dat niste informatii pe care te rog sa le transmitzi proprietarlor femelei si te mai rog sa urmaresti evolutia lucrurilor , astefel vei putea indrepta greseala. Daca apar alte probleme , spune-ne vom incerca sa ajutam .
Varsta ta nu are nici o legatura cu apartenenta la forum , nu exista astfel de conditii, totzi de aici putem gresi , important este sa avem coloana vertebrala sa recunoastem acest lucru si sa ne corectam , asa cum ai procedat tu.
Puterea acestui forum nu consta in numarul membrilor , ci in calitatea lor !
Andrei,
ma bucur sa aflu ca montele pe care le-ai facut Helgai au fost gindite, pacat ca nu ai postat acest lucru mai din timp. Sint curioasa insa sa ne povestesti si cum a fost gindita de tine ultima monta de la Timisoara pe care ai "nashit-o " .
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 02:09 PM
Da ioana, ai dreptate!
Am o veste buna, si una foarte rea

..am sa incep cu vestea rea: tocmai am vorbit cu proprietara lui Cris si mi-a spus ca 4 pui s-au sufocat

( i-au dus la veterinar si le-a facut autopsia..imi pare foarte rau pentru ei...au mai ramas o fetita si un baiat. Vestea buna este ca le-am spus sa mearga la Asociatie(ei locuiesc in Dej si apartin de Asociatia din Cluj) si vor merge saptamana asta sa declare monta si sa le faca pedigree puilor. Fara ajutorul vostru nu cred ca as fi reusit! va multumesc din suflet!si va tin la curent cu noutatile.
Admin edit:

da'ce au patit sarmanii? s-au sufocat pur si simplu?
da...saracutii s-au sufocat..nu stiu cum

am vrut sa va mai intreb cam cat costa sa faci pedigree unui pui?eu nu am mai facut la nici un caine pt ca i-am cumparat cu pedigree cu tot!
Andrei Stavila
Jul 8 2006, 02:21 PM
Ioana, in ceea ce priveste monta de la Timisoara: tocmai veneam cu Olga de la Facultatea de Medicina Veterinara, cind am fost sunat de un necunoscut care mi-a spus ca este din Timisoara si are o caztea Chow in calduri. Mi-a zis ca are numarul meu de pe site si ca ar dori sa ii recomand un mascul, pentru ca vrea sa o dea la monta.
Nu l-am refuzat, am considerat ca, daca sta in puterile mele, trebuie sa il ajut. Zis si facut. Am ajuns acasa, am luat legatura cu Olivian (care avea id-ul lui Bogdan pe YM) si i-am spus lui Olivian despre ce e vorba. I-am mai spus apoi (si Olivian poate confirma asta) ca eu doar le fac legatura acestor oameni, NU RECOMAND NIMIC, si ca Bogdan trebuie sa se intereseze bine despre femela inainte de a face monta. Iar pe urma el, Bogdan, este cel ce va lua decizia. Deci, doar le-am facut legatura, dar am fost destul de rezervat. I-am mai spus de asemenea proprietarului femelei sa ma sune ori de cite ori are nevoie de informatii privind gestatia sau nasterea, indiferent de ora din zi sau din noapte.
Apoi, am aflat ca femela are un Foarte bine si un Excelent, deci e ok.
Nu in ultimul rind, Bogdan mi-a zis (prin Olivian) ca a mai avut oferte de monta pina acum pentru masculul lui, dar le-a refuzat. Deci cred ca Bogdan a putut lua o decizie inteleapta.
Ca atare, puii vor avea pedigree de tip A, parintzii sint de "excelent", deci nu vad ce e rau in aceasta monta.
Acum, in ceea ce priveste "dirijarea" montei (alegerea partenerilor in functie de calitatzile fenotipice etc.): ar fi excelent daca toata lumea ar face asta, dar cred ca e o utopie... Oricum, eu sustin dreptul fiecaruia de a alege ce mascul vrea pentru femela lui (singura conditie: parintii sa aiba dreptul de monta!). Noi nu putem da decit sfaturi.
Da... din pacate, uneori, cind mama este neexperimentata, poate sufoca fara sa vrea puii, mai ales daca este pusa impreuna cu puii intr-o cutie-maternitate prea mica....
Eu, inainte sa fete Helga, am construit de fiecare data, din cartoane, un fel de cutie-maternitate dupa cum am vazut intr-o carte despre Chow: lungmea de peste un metru si jumatate, latimea de peste un metru, inaltimea - ceva mai inalta decit Helga. Diseara, cind ajung la ai mei, sper sa pot posta o poza scanata cu aceasta cusca.
Din nefericire, cusca nu a prea ajutat, ca de fiecare data Helga a nascut in patul meu (asa a vrut ea si eu am lasat-o). Apoi, nu ii prea placea sa stea in cutie cu puii, statea mai mult de nevoie. Dar cutia s-a dovedit foarte buna pina ce puii au implinit vreo trei saptamini, pentru ca altfel ei se tirasc si ii gasesti plantati prin toata casa, iar noaptea e mai rau, caci poti sa ii calci.
In ceea ce priveste pretul pedigree-ului: din cite stiu eu, daca mai tin bine minte, un pedigree "normal" costa 10 euro pentru fiecare pui, iar unul "de export" costa vreo 25 de euro, sau asa ceva.
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 02:26 PM
Multumesc mult! din pacate se pot intampla si lucruri nefericite ca in acest caz..
ioana
Jul 8 2006, 02:59 PM
Andrei, din cite inteleg eu monta de la Timisoara a fost facuta dupa criterii pur " teritoriale" adica cumva ca au fost cainii din aceeasi localitate si e mai usor asa pentru toata lumea ...Inteleg ca acesta a fost rationamentul tau din moment ce l-ai contactat pe Olivian sa-ti dea informatii cum potzi sa-l gasesti pe Bogdan, si cu aceasta ai ignorat practic tot fondul de reproducere masculin din Romania .
Daca tu consideri corecta imperecherea la nivel de Foarte bine - excelent a cainilor cu minim de participari in expozitii, nu stiu cum vezi tu ameliorarea si imbunatatirea rasei chow la noi in tara .....
Daca gindesti asa nu trebuie sa te mai mire modul in care arbitrii acorda calificative ( uneori de mila stapinilor ca au facut efortul sa vina la expo) pentru ca nu au ce sa arbitreze la asa sistem de reproductie . Cind un caine ia la expozitie bine sau foarte bine dar este singur in ring sau mai are cel mult 2 sau trei concurenti de aceasi calitate , nu trebuie sa te multumeasca Andrei, si nu e cazul sa dai tot timpul vina pe arbitrii! Si nu e nici vina arbitrilor ca nu au ce arbitra.
Cind vei participa la o expozitie cu 150 de chow in ring si vei lua foarte bine , atunci trebuie sa fii multumit si sa te bucuri !
Cind vezi ca oamenii merg la minim de expo doar ca sa-si obtina dreptul de monta si mai au pe deasupra si calificative slabe trebuie sa-ti fie clar ca vor imperechea numai pentru profituri si ca nu le pasa deloc de evolutia rasei la noi in tara.
Daca crezi ca un caine se poate imperechea pentru ca e......bun , gresesti amarnic si esti departe de a intelege ce e de facut . Vei vedea .
mugur
Jul 8 2006, 03:13 PM
Ma gandesc la infiintarea unei baze de date cu chow. Ca sa intre in baza de date:
- proprietarul (nume,adresa, email si telefon)
- cainele (nume si arbitraje) sau cainii daca are mai multi
- monte (daca exista si cu cine au fost facute precum si rezultatele montelor)
- poza cu cainele (cel putin 2 in care sa se vada BINE cainele ca de ex: din fatza si din lateral )
- parintii cainelui (nume,arbitraje si poze daca e posibil )
Baza sa fie tinuta la zi (depinde de fiecare de trimiterea pe mail si update cand se schimba ceva)
In felul asta cine acceseaza baza, vede exact ce caini masculi sau femele sunt, si contacteaza pe cine crede ca ar corespunde. Baza are sa fie accesibila doar membrilor inregistrati ai chow.ro
Am sa ma apuc de ea saptamana viitoare. Toti cei care credeti ca asta ar putea ajuta la ceva, scrieti si trimiteti datele de mai sus la admin@chow.ro pt a intra in baza de date.
alexxa_sandy
Jul 8 2006, 03:25 PM
Ar fi o idee excelenta!
Andrei Stavila
Jul 8 2006, 03:38 PM
Ioana: ceea ce nu stii tu (e vina mea, am uitat sa scriu in postul precedent) e faptul ca eu, initial, uitasem de Bogdan, asa ca prima mea propunere pentru acest domn a fost Oscar, masculul de la Cluj. De asemenea, i-am recomandat si masculul lui OviDeus de la Sibiu (stiu ambii ciini si ii recomand pentru reproducere cu toata caldura).
Omul insa a spus ca e prea departe pentru el si prefera pe cineva mai apropiat. As fi putut sa ii recomand "canisa" Tarra Lands, dar din motive pe care s-ar putea sa le stii si tu nu am facut-o.
Si atunci, l-am recomandat pe Bogdan. Masculul lui are drept de monta, si sincer sa fiu, cel putin din poze, mie mi se pare ca arata bine. Acuma, desigur, nu e campion, dar are sanse sa devina, daca va fi dus la expo.
In rest, daca acea catea a putut lua "excelent", poate sa mai ia si altele... Cred ca si tu esti de acord ca pot fi montate catelele de "excelent". Cit despre acel "foarte bine" pe care l-a luat cateaua, ce pot sa spun... repet, un "foarte bine" arata ca acel ciine e foarte bun... In plus, si Helga a luat de la Stefanescu la un moment dat doar "Bine". Daca era sa ma iau dupa el, nu o mai duceamm in concursuri.... dovada ca a gresit consta in faptul ca, dupa doar citeva luni, acelasi Stefanescu i-a dat Helgai Excelent...
Ioana, hai sa ne gindim logic: omul ala voia oricum sa dea catzeaua la monta, si a zis ca daca nu ii pot recomanda eu un mascul, se va interesa el prin oras. Acuma, te intreb si eu: atita timp cit monta oricum ar fi fost facuta, nu e mai bine ca a fost facuta cu mascululul lui Bogdan, care are si el drept de monta, decit cu cine stie ce alt catzel care doar seamana a Chow?
Poate gresesc, dar eu cred sincer ca am facut bine, date fiind conditziile (faptul ca stapinul ar fi facut oricum monta).
Rationamentul "teritorial" nu a fost, deci, al meu, Ioana. Speram ca, din cele ce am scris pina acum pe acest site, sa ma cunosti destul de bine ca sa iti dfai seama ca gindesc cu totul altfel. Eu nu pot decit sa dau niste sfaturi - daca ceilalti ma asculta sau nu, asta nu mai depinde de mine. Ceea ce pot sa fac eu, atunci cind asemenea oameni nu ma asculta, este sa minimalizez pierderile. Si, facind ca acesti pui sa aiba maca pedigree, consider ca tot am reusit ceva.
Despre imbunatatirea rasei: Ioana, avem tzinte comune. Dar, repet, e o utopie sa crezi ca vom ajunge intr-o zi sa fie imperecheatzi doar campionii. La noi se dau prea repede calificative mari, de asta celelalte sau "devalorizat". Eu vreau doar atit: ca arbitrii sa fie foarte severi (nu sa dea calificative de mila stapinilor, cum spui tu). Daca asa ar fi situatia, atunci "dreptul la reproductie" ar fi ceva clar, si ar spune exact ceea ce exprima: faptul ca respectivul ciine ESTE BUN ca sa poata face pui.
Tu spui: "Daca gindesti asa nu trebuie sa te mai mire modul in care arbitrii acorda calificative ( uneori de mila stapinilor ca au facut efortul sa vina la expo) pentru ca nu au ce sa arbitreze la asa sistem de reproductie . Cind un caine ia la expozitie bine sau foarte bine dar este singur in ring sau mai are cel mult 2 sau trei concurenti de aceasi calitate , nu trebuie sa te multumeasca Andrei, si nu e cazul sa dai tot timpul vina pe arbitrii! Si nu e nici vina arbitrilor ca nu au ce arbitra.
Cind vei participa la o expozitie cu 150 de chow in ring si vei lua foarte bine , atunci trebuie sa fii multumit si sa te bucuri !"
Ioana, stii si tu foarte bine ca ARBITRII gresesc, s e vina lor! Un ciine de "satisfacator" sau de "excelent" ramine asa indiferent daca are un singur concurent sau 150! A, bun, e cu totul alta ce fel de excelent ia - I, II, III, IV - asta poate depinde intr-adevar si de concurenta! Dar eu cred ca un ciine care ia "satisfacator" la o expo cu 150 de concurenti nu poate lua "excelent" nici daca e singur in ring!
De fapt, Ioana, noi gindim la fel. Ceea ce e diferit e severitatea arbitrilor. Cred ca daca arbitrii ar fi la noi asa severi cum ar trebui sa fie, atunci ai fi de acord cu mine, ca un ciine de "Foarte Bine" poate sa se reproduca.
A, si mai este ceva: itzi dai si tu seama ca si eu optez pentru monte cu parintzi buni, arbitratzi cit mai mult. Asta este de dorit, si eu militez pentru asta. Eu asa am facut si asa i-am sfatuit si pe altii. Atita doar, ca atita timp cit legea permite la noi acordarea dreptului de monta pentru femelele care au obtinut minim doua calificative de "foarte bine", nu poti refuza nici unui proprietar dreptul de a-si imperechea femela care a obtinut aceste calificative. Repet: ARBITRII sint vinovati ca dau calificative atit de usor, stiind foarte bine ca deciziile lor pot influenta evolutia unei rase sau alta. Daca as fi arbitru, eu m-as gindi de 10 ori inainte sa dau unui ciine un calificativ care sa ii asigure dreptul de reproducere.
Ioana, din pacate nu toti proprietarii de Chow se gindesc la evolutia rasei si la ameliorarea lor. Unii isi imperecheaza Chow-ul din motive variate (nu intotdeauna banii sint pricina). Asta e, noi ii putem sfatui, dar nu-i putem obliga. Una sint crescatorii, care trebuie sa lucreze pentru ameliorarea rasei, si alta sint simplii proprietari care pur si simplu vor sa isi dea cateaua la monta din bucuria de a avea pui de la ea. In acest din urma caz, eu cred ca treaba noastra este, asa cum am mai spus, sa "minimalizam pierderile", adica sa facem in asa fel incit puii macar sa aiba pedigree. Ceea ce am si facut.
"Daca crezi ca un caine se poate imperechea pentru ca e......bun , gresesti amarnic si esti departe de a intelege ce e de facut . Vei vedea "
Ioana: nu am spus asta - sau, mai bine zis, m-ai inteles gresit. Daca as fi gindit asa, atunci m-as mai fi chinuit sa merg cu Helga si Olga la atitea expozitzii? Mai ales cind pentru mine aceste expozitii insemnau cheltuieli mari, si banii pentru o expozitie sau alta ii stringeam din timp?
Nu, Ioana, vreau doar atit: arbitraje severe. Daca am avea asa ceva, atunci discutia nastra de acum ar fi inutila. Daca la un arbitraj sever arbitru ii da unui ciine "foarte bine", stiind ca aceasta ii da dreptul de monta, atunci asta inseamna ca acel ciine se poate reproduce. Dar pina la arbitraje severe mai avem mult...
Si inca ceva: din tonul tau imi dau seama ca exista o mica sansa sa te fi suparat pe mine. Sper ca nu e deloc asa, si sper ca in acest post am explicat destul de clar ce am vrut sa spun si de ce am ajutat pe acel om.
Andrei Stavila
Jul 8 2006, 04:53 PM
Ioana: in ceea ce priveste monta Helgai, nu am scris pina acum modul in care am "dirijat-o" pentru ca nu am considerat necesar... nu stiu citi membri ai site-ului, in afara de cei ca noi, ar fi interesati sa citeasca asa ceva...
Oricum, eu cred ca Oscar si Helga au facut o pereche buna, iar rezultatele puilor incep sa se vada. Ceea ce imi pare rau este ca nu am reusit sa conving mai multi oameni care au luat pui de la mine sa vina la expozitii!
Insa, daca Oscar face o pereche buna cu Helga, NU cred ca ar face o pereche la fel de buna si cu Olga (ambii sint mai greoi, au botul gros etc.). Daca o voi da vreodata pe Olga la monta (asta ramine de vazut, in functie de ce rezultate am la analizele medicale), va fi problematica gasirea unui mascul pentru ea. Ar trebui sa fie un mascul mai usor, cu un bot mai putin ursulin, cu un mers detasat, cu o respiratie foarte usoara si, din punct de vedere al comportamentului, ceva mai obedient (Olga e EXTREM de incapatinata!)
Daca o voi da la monta, deocamdata, din cite stiu eu, l-as prefera chiar pe Bozo, fiul Helgai - nu neaparat pentru ca e din Helga, dar el se potriveste bine tipului pe care il vad eu ca sot al Olgai. Dar, evident, astept sa vad ce rezultate va avea in continuare in expozitii.
Chiar m-as bucura sa il vezi pe Bozo pe viu si sa imi spui ce parere ai.
Asa ca, daca te ingrijorai privind modul in care fac montele, sper a te-am linistit acum. In plus: evident, nu ma intereseaza sa cistig bani din pui. In cinci ani, Helga a avut doar trei nasteri, din care au rezultat doar 9 pui vii, iar dintre acestia doar 6 i-am vindut (la prima nastere am vindut toti cei trei pui; la a doua, am vindut doar trei, pentru ca unul a ajuns la proprietara masculului, iar altul l-am dat grats; la a treia nastere, cea de anul asta, asa cum stii deja, a fost doar un pui viu, Codrutz, pe care l-am cumparat de la proprietara masculului)! Olga nu a facut pina acum pui niciodata, desi are dej patru ani.
Cred ca aceste fapte arata clar intentiile mele.
ioana
Jul 8 2006, 06:29 PM
Partial e bine ca recunosti macar ca s-ar putea sa gresesti . Tu nu ai cum sa propui masculi pentru monta daca nu ai vazut femela decit in poze . Astea sunt diletantisme iar noi aici vorbim lucruri serioase .
Daca citesti atent nu m-am exprimat deloc utopic legat de montele dirijate , nu sustin nicaieri ca trebuie montati doar caini campioni . Reciteste textul si ai sa vezi ca se pot rezolva corect si cazuri ca cel de la Timisoara.
In ceea ce priveste parerea ta despre arbitrii si abitrajele lor ,am mult mai multa experienta in concursuri decit tine, atit in tara cit si in strainatate , si totusi nu imi permit sa desconsider aprecierile lor.Nu uita ca si la noi in tara vin arbitrii straini unii chiar renumitzi si crescatori de chow, asa ca ar trebui sa-ti reconsideri parerile sau macar sa mergi numai la concursurile unde arbitreaza arbitrii starini daca nu iti convin cei romani .Ai de unde alege , nu trebuie sa mergi la un concurs daca nu iti convine arbitrul.
Cit despre suparare, departe de mine, nu m-am suparat eu cind mi-ai facut cainele corcitura de hamster cu maimuta , sunt ardeleanca ,ma supar greu !
Andrei Stavila
Jul 8 2006, 07:21 PM
Ioana,
1. Nu am scris nicaieri ca unul din ciinii tai ar fi o corcitura de hamster cu maimutza. Ma refeream la altceva...
2. In privinta montei de la Timisoara: o persoana care detine un cine CU DREPT DE MONTA (acordat de arbitri) m-a rugat sa o pun in legatura cu alta persoana care are un ciine CU DREPT DE MONTA, pentru o monta, in asa fel incit puii SA AIBA PEDIGREE. Eu am ajutat DOAR ca acesti oameni sa se intilneasca, si nimic mai mult. Decizia montei le-a apartinut. Nu stiu de ce se sparg in capul meu toate oalele. Probabil asa se intimpla cu cei ce vor sa ajute. Mie evident ca n imi iese nimic din treaba asta, pur si simplu am raspuns unei rugamintzi.
3. In privintza experientzei: evident ca ai o experientza mult mai mare decit mine, as fi nebun sa nu recunosc asta.
4. In privinta arbitrilor: atita timp cit PLATESC arbitrajele, am tot dreptul sa critic arbitrii. Atita timp cit un arbitru da aceluiasi ciine, la doar cinci luni diferenta, un "bine" si un "excelent", am tot dreptul sa-l critic. In critica mea, evident, pot gresi. Dar AM VOIE SA CRITIC, SI IMI POT PERMITE SA CRITIC!
Eu, asa cum am mai spus, nu am incredere DECIT IN ARBITRI CARE SINT CRESCATORI DE CHOW! Decizile lor le pot critica mai greu. In privintza celorlaltzi, mai ales a romanilor....
Sa stii ca in democratia exprimarea libera a opiniilor si critica sint chestiuni fundamentale. Totul e ca fiecare critica sa fie argumentata. La topicul "arbitri si arbitraje" am vorbit despre fiecare arbitru si am ARGUMENTAT opiniile mele. Daca argumentele sint gresite, asta e altceva, si astept o dezbatere de idei, adica o POLEMICA.
Ioana, nu te spara... dar cred ca si tu iti permitzi totusi sa critici arbitrii straini, cel putin pe ala care a spus ca Darkstar e "suspect de negru"... gresesc?
chaitan
Jul 9 2006, 12:41 AM
Draga Andrei si pe noi ne deranjeaza "arbitrajul" cainilor facut dupa fotografii si superlativul asta "de foarte frumos" care e atasat de obicei fiecarui comentariu.Poate ca este o deformare a crescatorului faptul ca nu accepta astfel de comentarii.Noi nu cred ca am scris despre vreun caine ca e frumos sau urat.Treaba asta ar trebui lasata pe seama celor competenti(arbitrii).Cu greu fac un astfel de comentariu si atunci cand cainele este de fata.
Legat de parerea ta despre Dnl.Stefanescu eu consider ca e gresita. E un arbitru foarte bun si competent poti sa iti dai seama de acest lucru urmarind in cate tari este invitat sa arbitreze.Anul asta arbitreaza si la Campionatul Mondial de la Poznan.Vad ca te tot legi de calificativele luate de Helga la el gandeste-te doar la intervalul de 5-6 luni intre expozitii conteaza foarte mult.Gandeste-te cat inseamna 6 luni in plus la varsta unui caine comparativ crezi ca nu se poate schimba in 6 luni chiar deloc?6 luni in viata unui caine este echivalentul catorva ani de ai oamenilor.Omul se schimba si cainele nu? Mai gandeste-te.
Noi suntem de acord cu opinia Ioanei in ceea ce priveste montele si cum trebuie ele facute.Se pare ca doar noi crescatorii suntem de parere ca femelele cu orice fel de calificativ minim sau maxim trebuiesc montate cu masculi cu calificative maxime.Spun asta deoarece masculul este cel care transmite in procent mai mare caracteristicile puilor ce se vor naste.De monta ta nu cred ca a comentat cineva si cred ca a fost o monta destul de buna.Vreau sa lamuresc un aspect important si des vehiculat aici pe forum cum ca daca se monteaza un chow puternic cu unul mai putin puternic (ma refer la constitutie) puii vor iesi medii.Fals conteaza care este cel puternic si care cel mai putin puternic(la sex ma refer) puii in procente vor iesi puternici,mai putin puternici si medii cei mai putini.
Oricum suntem de parere ca la ora actuala masculul Ioanei ar trebui folosit ca reproducator.Deocamdata este cel mai titrat caine si cel mai valoros dpdv genetic(vezi 25 expo cu calificative maxime-expozitii in afara Romaniei si in Romania), urmeaza in ordinea varstei cainele lui Ionut dar mai sunt multi alti masculi foarte titrati care pot fi folositi la monta(exp:masc. lui Dan si Viviana Gheorghiu masc nascut in 2001 si care este RJCh;RCh si nu a facut nici o monta pana acum tinand cont ca are in jur de 20 de expozitii castigate cu calificative maxime).RJCh,RCh Sul-Tano la fel ca si ceilalti are 10 ani si are o singura monta .Crezi ca este corect ca masculi care au doar cate un excelent luat in 2 expozitii sau 3 sa se monteze pe banda?Asta era oful Ioanei si al nostru totodata.
Daca crezi ca gresim asta e nu-mi ramane decat sa imi iau dreptul de monta la caini si gata. E si mai ieftin si mai simplu nu?
Asta crezi ca este viitorul bun al rasei?
Andrei Stavila
Jul 9 2006, 09:51 AM
Ioana, Chaitan: Sint absolut de acord cu voi in privinta montelor si a modului in care trebuie ameliorata rasa. Aici nu avem NIMIC de polemizat, pentru ca sint de acord cu voi.
Nu sintem de acord insa in acest caz concret al montei de la Timisoara. De ce?
Hai sa va propun un exercitiu de imaginatie. Sa presupunem ca eu l-as fi luat "tare" pe cel care m-a sunat, ca ii recmandam, asa cum e si normal de altfel, sa duca intii in cit mai multe expozitii femela respectiva. Apoi ii recomandam pentru monta pe Oscar de la Cluj, sau pe Bebe, sau pe Darkstar.
Omul nostru avea, dupa ce vorbea la telefon cu mine, doua optiuni:
1. Sa ma asculte, sa renunte la monta de anul asta, sa duca femela in foarte multe expozitii, iar apoi, la un moment dat, sa vina sa o monteze cu Bebe, sa zicem. (evident, aceasta e varianta pe care mi-as fi dorit-o si eu)
2. Sa se enerveze de pretentiile mele si sa caute un chow prin vreo curte din Timisoara, sa faca pui care nu ar fi avut pedigree.
Acuma, Ioana si Chaitan, raspundeti-mi sincer: ce varianta credeti ca ar fi ales omul asta?
Va spun eu sigur, intrucit chiar el mi-a zis: pe a doua!
I-am recomandat niste masculi care macar erau prin Ardeal, dar lui i se parea tot departe si atunci mi-a spus ca daca nu ii gasesc eu pe cineva mai apropiat va cauta el oricum prin imprejurimi.
Deci: in aceste conditzii, am consderat ca e mai bine sa ii recomand masculul lui Bogdan, pentru ca macar PUII SA AIBA PEDIGREE.
Iata de ce am luat aceasta hotarire. VA ROG SA INTELEGETI O DATA SI SA NU MAI FACETI DIN ACEASTA MONTA IDEEA DE AMELIORARE A RASEI PE CARE AS AVEA-O EU!
Total fals! Am dorit doar ca puii acelei catzele, care oricum s-ar fi nascut, sa aiba macar pedigree. Atit, nu am exemplificat prin asta planul meu de monte pentru ameliorarea rasei.
Deci va rog SA NU INTELEGETI DIN RINDURILE MELE MAI MULT DECIT AM SCRIS SI SA NU VA MAI INCHIPUITI ASEMENEA ENORMITATI.
Chiar am inceput sa obosesc sa ma tot explic. Iar acest post e ultimul pentru mine, la acest subiect. Am obosit eu, dar ma gindesc cit s-au plictisit ceilalti....
Cit despre cinele "foarte frumos": Chaitan, sintem pe un site pentru TOTI iubitorii rasei, nu la o sedintza tehnica de club. Daca am lua ciinele fiecarui nou venit si l-am analiza la rece, cred ca toata lumea ar fugi. De fapt, cred ca pe site as ramine numai eu, deoarece vad ca la "loc de dat cu capu" numai eu am avut curajul sa imi supun ciinii criticilor.
Deci: e bine sa spunem despre ciinii membrilor PE ACEST SITE ca sint frumosi sau extraordinari sau mai cum o fi. Cind vom aea un site rezervat EXCLUSIV clubului, atunci evident ca vom folosi limbaje mult mai tehnice.
ioana
Jul 9 2006, 12:36 PM
Andrei , dar te-ai gindit ca s-ar putea sa "mearga si muntele la Mahomed ?"
Stiai ca si masculul poate merge la monta , nu trebuie neaparat sa se deplaseze femela ?
E adevarat ca aceasta discutie a devenit obositoare , iar tu nu aveai nici o obligatie sa iei singur aceasta hoatrire pentru monta.
Chiar daca ignori din principiu arbitrajele cainilor, trebuia sa ceri stapinului femelei arbitrajele ( nu este nici o jignire!!!) , totusi arbitrii care si-au pus semnatura pe ele au vazut-o macar in realitate .Era bine sa stii de ce catzeaua a luat doar acele calificative.
Probabil ca se putea sa informezi si forumul despre aceasta cerere de monta , astfel iti era poate si tie mai usor sa rezolvi cazul consultindu-te si cu altii.
Stii bine ca multi dintre noi chiar iubim rasa si vrem binele ei !
alexxa_sandy
Aug 11 2006, 03:58 PM
Astazi am primit pozele cu cei doi pui ai lui Artur
Click to view attachment astea sunt lupte de sumo !
Click to view attachmentClick to view attachmentClick to view attachmentClick to view attachment[attachm
entid=677]
sunt niste ursuletzi tare scumpi , sa fie sanatosi si sa aiba parte de tot ce e mai bun pentru ei !
Alexxa esti o bunicutza tare norocoasa cu asa nepoti dragutzi !
olivian
Aug 11 2006, 07:59 PM
Sunt tare scumpi si frumusi!!!
Sa va traiasca!!!
Le doresc sa aiba parte de niste stapani foarte iubitori si sa fie sanatosi!!!
alexxa_sandy
Aug 11 2006, 10:03 PM
Multzumim olivian!!

pe viitorii stapani ii cunosc, dupa cum ziceam, eu primesc un pui in schimbul montei, iar celalalt il cresc stapanii femelei. Eu primesc femela, am cunoscut o persoana care este interesata sa o cumpere. Mi-a spus ca de un an se documenteaza in privinta acestei rase, locuieste chiar in apropiere.
Andrei Stavila
Aug 12 2006, 04:52 PM
cum, "sotia" lui Artur a nascut doar doi pui???!!
alexxa_sandy
Aug 12 2006, 05:22 PM
Nu, a nascut 6 dar 4 au murit sufocati
alexxa_sandy
Aug 25 2006, 12:52 PM
Sunt gata si pedigree-ele.

Bravo Alexxa ! Asta este o veste tare buna , acum puii lui Artur , adica nepotii tai sunt in rindul lumii asa cum merita !Ma bucur tare mult ca te-ai tinut de cuvint si ai rezolvat problema. Multa , multa fericire si viata frumoasa le doresc din tot sufletul !
alexxa_sandy
Aug 25 2006, 01:33 PM

Multumesc Ioana.
Promit sa nu mai repet aceeasi greseala!